zaterdag, 1. december 2012 - 22:45 Update: 08-07-2014 0:44

Fischer brengt Ajax terug in titelstrijd, PSV koploper-af

[ELF-Voetbal] Ajax doet weer helemaal mee in de strijd om het kampioenschap van de Eredivisie. In een enerverende topper op Noord-Hollandse voetbalgrond werd terecht gewonnen van PSV: 3-1. Dit met dank aan het exceptionele talent Viktor Fischer, die een werelddoelpunt van Jeremain Lens slechts goed voor de statistieken maakte. Mark van Bommel liep in Amsterdam tegen een schorsing aan.

Bij Ajax kwamen er dit seizoen al vijftien spelers tot scoren, bij PSV veertien. De Eindhovenaren speelden al 28 opeenvolgende competitiewedstrijden niet meer gelijk in de Eredivisie. De laatste puntendeling in de Nederlandse competitie dateerde van zondag 5 februari. Tegen Heracles Almelo werd het toen 1-1. De Noord-Brabanders hadden als enige Eredivisionist nog niet gelijkgespeeld dit seizoen. PSV, dat dit seizoen de meeste doelpogingen ondernam (257) en met 49 doelpunten tevens de meest efficiënte Eredivisie-club was, incasseerde dit seizoen slechts 95 tegendoelpogingen. Dat is het minste aantal van de Eredivisie. Ajax ontwikkelde dit seizoen 186 doelpogingen. Tot op heden kwamen de Amsterdammers dit seizoen in eigen huis slechts dertien keer tot scoren in zeven duels. Van de elf officiële thuiswedstrijden van het huidige seizoen werden er slechts vijf gewonnen. Viermaal bleven de Noord-Hollanders zonder punten achter. Slechts vier keer hield Ajax de nul.

Tot op heden eindigde het competitieduel Ajax - PSV driemaal in een doelpuntloze remise. Op woensdag 30 januari 2008 won de equipe van coach Dick Advocaat, dat dit seizoen het vaakst buitenspel stond (52), voor het laatst in Amsterdam (0-2). Sindsdien verloor Ajax viermaal op rij niet meer. In de laatste twee seizoenen kwamen de Eindhovenaren zelfs helemaal niet tot scoren in Noord-Holland. Echter was het wel zo dat PSV onder het bewind van Advocaat nog nooit verloor in Amsterdam. Twee Eredivisie-duels en twee duels om de Johan Cruijff Schaal werden gewonnen.

Al met al was Ajax - PSV een wedstrijd om naar uit te kijken. Ajax startte voortvarend tegen de Eindhovenaren. Een fraaie steekbal van Christian Eriksen zette Danny Hoesen direct vrij voor doelman Boy Waterman, die goed stond op te letten en de inzet wist te pareren. Kort daarna werd Hoesen wederom gevaarlijk tegen PSV, dat in de tien duels waarin het tegen Ajax een beroep deed op Mark van Bommel slechts één keer verloor. Ajax bleef druk zetten. Ditmaal was het Toby Alderweireld die met een kopbal de lat raakte vanuit een hoekschop van Eriksen. Viktor Fischer schoot daarna vanuit vrije positie naast en Hoesen had kort daarop te weinig vaart om Waterman wederom op de proef te stellen. Feit was wel dat PSV onder druk stond in de Amsterdam ArenA.

Na een halfuur brak Siem de Jong dan toch de ban voor Ajax. De alleskunner van de Amsterdammers kopte raak vanuit een hoekschop van Eriksen: 1-0. Lang konden de hoofdstedelingen echter niet genieten van de verkregen voorsprong. Vanuit het niets werd het 1-1 door een doelpunt van Lens, die na een combinatie met Dries Mertens Kenneth Vermeer kansloos liet met wat men noemt een wereldtreffer: 1-1. De gelijkmaker viel tegen de verhouding in. Immers voerde Ajax de boventoon en was het kort daarvoor nog gevaarlijk geweest via Derk Boerrigter. De 1-1 betrof het eerste velddoelpunt van PSV in Amsterdam sinds 16 november 2008. Ajax bleef na de 1-1 de bovenliggende partij, al wist het haar kracht niet uit te drukken op het scorebord. Net als in de voorgaande vier Eredivisie-duels tussen de topclubs werd de rust behaald met een gelijke stand.

PSV begon scherp aan helft twee en deelde direct een speldenprik uit via Lens, die op aangeven van Kevin Strootman net niet tot scoren wist te komen. Vermeer moest vervolgens handelend optreden op een inzet van Luciano Narsingh, die afgelopen zomer PSV prefereerde boven een transfer naar Ajax. Maar Ajax hervond zich en kreeg kansen via Daley Blind, Boerrigter en Fischer, wiens schot maar net voorlangs ging. Tussentijds had Van Bommel alweer zijn zevende gele kaart van het seizoen in ontvangst genomen. Hij mist dus de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Een sublieme pass van Eriksen stelde De Jong in de gelegenheid om de 2-1 te produceren, maar hij zag zijn schot geblokt worden vanuit kansrijke positie. Vlak daarna viel een superkans van PSV te aanschouwen. Lens kwam oog-in-oog te staan met Vermeer, die een engeltje op zijn schouder had en de inzet naast zag gaan.

Slechts twee keer eerder deze eeuw werd Ajax - PSV op een zaterdag afgewerkt. Beide keren eindigde de Eredivisie-topper in een gelijkspel (twee keer 0-0). Vandaag was het uiteindelijk toch Ajax dat aan het langste eind trok. Fischer dribbelde langs drie, vier man en gaf de bal aan Hoesen, die door het voorbereidende werk van de jonge Deen de bal op een presenteerblaadje kreeg aangereikt: 2-1. Na dom uitverdedigen van Mertens was het vervolgens Fischer zelf die Waterman wist te verschalken: 3-1. PSV wist toen al dat het zou gaan verliezen. Immers lukte het de Noord-Brabantse equipe nog nooit om in de laatste tien minuten een achterstand weg te werken in Amsterdam. Advocaat leed zo zijn eerste nederlaag op bezoek bij Ajax, dat de Eredivisie weer spannend heeft gemaakt. PSV staat met 33 punten één punt onder koploper FC Twente. Ajax heeft dertig punten.
Categorie:
Tag(s):