zondag, 27. mei 2012 - 22:49

Fly-by als eerbetoon voor Amerikaanse militairen

Margraten

Op de Amerikaanse begraafplaats in het Zuid-Limburgse Margraten zijn vandaag de Amerikaanse militairen herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor de bevrijding van Nederland. Minister Hans Hillen sprak over hun standvastigheid, moed en opoffering.

4 F-16-gevechtsvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht vlogen een zogenoemde fly-by als eerbetoon aan de gevallenen.

Hillen noemde Margraten voor Nederland geheiligde grond. “Wij betonen ons respect aan de Amerikaanse soldaten die de veiligheid van hun huis verlieten om ons te bevrijden van de onderdrukking.” De minister zei vastbesloten te zijn het verhaal van wat deze moedige mannen voor Nederland hebben gedaan door te vertellen. “Ik doe dat in mijn familie, Nederlandse kinderen leren op school wat de geallieerden voor ons land betekenden. En hier vandaag op Margaten vertellen wij het verhaal ook door.”

Eeuwig
Voor de vrijheid van Nederland gaven vele duizenden Amerikaanse militairen hun leven. Ruim 8.300 van hen liggen begraven op Margraten. Op de zogenoemde Wall of Missing staan nog eens ruim 1.700 namen gebeiteld van soldaten die nooit werden gevonden. Nederland gaf de militaire begraafplaats in 1945 in eeuwigdurende bruikleen aan de Verenigde Staten. Jaarlijks, op Memorial Day, eert Nederland de Amerikaanse gevallenen.
Provincie:
Tag(s):