dinsdag, 7. augustus 2012 - 13:56 Update: 08-07-2014 0:47

FNV Bondgenoten: ‘Massaal schrappen DSM banen is een paniekreactie’

Het massaal schrappen van banen door DSM is een forse klap voor de werknemers en heeft volgens FNV Bondgenoten trekken van een paniekreactie op de kwartaalcijfers.

Deze zijn volgens de bond nog niet zo slecht, dat ze deze extreme ingreep rechtvaardigen.

Henk van Rees, bestuurder FNV Bondgenoten: “Dit is flink schrikken geblazen voor al die mensen die werken bij DSM en hun families. Duizend banen wereldwijd, waarvan vierhonderd banen die verloren gaan in Nederland. Deze plannen hebben trekken van een paniekreactie, want het is direct gekoppeld aan de kwartaalcijfers. De mindere resultaten van het laatste kwartaal -in vergelijking tot een jaar geleden- worden echter vooral veroorzaakt door incidentele lasten. De cijfers zijn gekleurd doordat er zeventig miljoen euro onttrokken wordt aan de winst om de sanering te financieren en anderzijds door het tegenvallende resultaat van Caprolactam, een grondstof voor nylon.”

Over de breedte gaat het bij DSM redelijk goed.

Van Rees: “Deze cijfers rechtvaardigen dan ook niet de extreme maatregel om duizend mensen aan de kant te zetten. Dit is een overkill. Het is een boekhoudkundige en kille benadering zonder duidelijke visie. Het lijkt erop dat DSM bestuursvoorzitter Sijbesma vooral uit is op het pleasen van de aandeelhouders en de beurs. Die vragen bij tegenvallende resultaten om een krachtige reactie. Sijbesma verwijst ook nog naar de onzekere economische omstandigheden. Bezuinigen zal wellicht nodig zijn, maar dit is een korte termijnreactie. Zodra de Europese politieke en financiële situatie wel verbetert, staat DSM bij het aantrekken van de markt meteen op een achterstand.”

FNV Bondgenoten wil zo snel mogelijk in gesprek met DSM over de aangekondigde plannen voor het schrappen van de banen. Bij DSM in Nederland werken ongeveer 6100 mensen.
Categorie:
Tag(s):