maandag, 2. juli 2012 - 13:30

FNV Bondgenoten: Monteur krijgt flink smartengeld voor medische missers orthopeed

FNV Bondgenoten heeft in een letselschadezaak voor een verwarmingsmonteur uit Edam ruim drie keer zijn jaarsalaris binnengehaald voor gederfde inkomensschade, en een flink bedrag aan smartengeld en voor aanpassingen in en om huis.

De verwarmingsmonteur kreeg het bedrag door medische missers van orthopeed De Bruin van het Waterland Ziekenhuis, met als gevolg een kunstknie, negen operaties en veel bijkomende ellende. Een been kan nu alleen nog in 30 graden staan.

Letselschadebehandelaar Adrie van Kampen van FNV Bondgenoten: “Hij raakte hierdoor geheel arbeidsongeschikt en is blij dat hij nu een zware, pijnlijke tijd van ruim zes jaar en juridisch getouwtrek kan afsluiten.”

Alles begon nadat de verwarmingsmonteur zich in 2006 verstapte bij een concert van Simply Red en een spier in zijn bovenbeen scheurde. Ondanks het feit dat de orthopeed inmiddels was ontslagen vanwege zijn vele fouten, bleek de aansprakelijkheid voor de letselschade niet vanzelfsprekend.

Van Kampen: “Na langdurig touwtrekken en nadat FNV Bondgenoten zelf een medisch expert had ingezet, kwam de doorbraak met de erkenning van aansprakelijkheid en nu de schadevergoeding. De schade moet beoordeeld worden vanuit het opgevraagde medisch dossier.

De aansprakelijkheidsverzekeraars van ziekenhuizen specialisten maken hier handig gebruik van en wijzen de meeste claims vaak af. Wij zetten daarom als nodig een onafhankelijke medisch expert in.”

Moeizame opstelling ziekenhuisverzekeraars

De vakbond heeft nog vijf letselschadezaken lopen met verzekeraar Centramed van het Waterland Ziekenhuis.

Van Kampen: “Helaas is hij niet het enige slachtoffer van de orthopeed. Wij hebben ook nog zaken lopen voor mensen die rugklachten hadden en een zogenaamde ‘Dynesys constructie’ in de rug kregen. ‘Ik zet je rug vast, je gaat fluitend het ziekenhuis uit’ zei de orthopeed. Met als gevolg allerlei hersteloperaties en nog meer ellende. Onze medisch adviseur stelt dat deze operaties niet uitgevoerd hadden mogen worden. De klachtencommissie van het Waterland ziekenhuis heeft dit standpunt bevestigd en toch wijst Centramed alles af. Hiermee word je dus dubbel slachtoffer. Dat zou toch niet moeten, als mensen al ernstige gezondheidsschade oplopen door medische missers.”

De medische missers van de orthopeed kregen eerder al veel aandacht in Tros Radar, de Telegraaf en het Noord-Hollands Dagblad. Bij Radar zijn de namen bekend van 125 patiënten die blijvend letstel overhielden aan hun behandeling door de orthopeed.

FNV Bondgenoten heeft in het afgelopen jaar met letselschadezaken ruim vier miljoen euro voor leden binnen gehaald.
Provincie:
Tag(s):