donderdag, 26. april 2012 - 10:14

FNV: bonusverbod top van banken

Amsterdam

De FNV pleit voor een verbod op bonussen in de top van banken, staatsbank of niet. Het beloningsbeleid in de top van de financiële sector is meer dan ruim voldoende om de concurrentie met andere sectoren aan te kunnen.

Vandaag stemt de Tweede Kamer naar alle waarschijnlijkheid over een voorstel om het bedrag van de bankenbelasting te verdrievoudigen.

De FNV vindt een verhoging van de bankenbelasting hard nodig om de opbrengst substantieel te verhogen. Het is duidelijk dat de beoogde opbrengst van 300 miljoen, een wetsvoorstel van staatssecretaris Weekers, nog veel te weinig oplevert om bij te dragen aan het op orde krijgen van de overheidsfinanciën.

Ook vindt de vakcentrale dat de bonussen van bankbestuurders het nakomen van de belofte van banken om de klant centraal te stellen in de weg staat.

FNV vice-voorzitter Peter Gortzak: "Bestuurders van banken nemen beslissingen die de stabiliteit van ons financieel systeem als geheel kunnen ondermijnen. Maar als het misgaat wordt de rekening bij de belastingbetalers, hardwerkende mensen, neergelegd. De bankbonussen hebben geleid tot perverse prikkels."

De FNV wijst de Kamer erop dat ook het gerenommeerde Sustainable Finance Lab al eerder heeft gepleit voor een bonusverbod binnen de financiële sector.
Provincie:
Tag(s):