dinsdag, 23. oktober 2012 - 10:06

FNV: Grote zorgen over toekomst kinderopvang

Amsterdam

De opvang van jonge kinderen ligt zwaar onder vuur door bezuinigingen en het jojobeleid van de politiek. Risico is dat het bestaande goede en dekkende netwerk aan kinderopvang hierdoor instort. Met alle gevolgen van dien voor de toegankelijkheid en kwaliteit van de opvang. De arbeidsparticipatie van jonge moeders komt hierdoor in gevaar.

Dat schrijft de FNV / de nieuwe vakbeweging aan de Tweede Kamer in een reactie op de evaluatie van de Wet Kinderopvang. De afgelopen twee jaar is al fors op de kinderopvang bezuinigd. In 2013 staat een nieuwe ronde gepland waarmee opnieuw 110 miljoen bij de kinderopvang wordt weggehaald.

Goede kinderopvang stimuleert het kind in zijn of haar ontwikkeling. De FNV pleit voor een structurele en duurzame oplossing voor de kinderopvang waarin het kind centraal staat. Er moeten nieuwe kindcentra komen die open staan voor alle kinderen, ongeacht werk of inkomen van de ouders en die nauw aansluiten op het onderwijs. De geldstromen van peuterspeelzaal, kinderopvang en voorschool worden geïntegreerd tot voorzieningen en programma’s voor alle nul- tot vierjarigen. Kinderen tussen twee en twaalf krijgen in het FNV-plan recht op drie dagdelen kinderopvang om een doorgaande ontwikkelingslijn mogelijk te maken, ongeacht of de ouders werken. Het aanbod is gericht op talentontwikkeling en voorkomen van achterstanden.

Met het oog op de toekomst moet de overheid geen concessies meer doen aan de kwaliteit van de opvang en stoppen met bezuinigen op de kinderopvangtoeslag. Voor een goede opvang is bovendien goed personeel nodig. Dat vereist behoud van werkzekerheid en goede arbeidsvoorwaarden en carrièremogelijkheden.
Provincie:
Tag(s):