donderdag, 21. juni 2012 - 11:43

FNV Jong: overheidscijfers jeugdwerkloosheid ‘grote rommel’

Amsterdam

De overheid heeft totaal geen beeld van het aantal jonge werklozen in Nederland. Dat zegt FNV Jong na een inventarisatie van de jeugdwerkloosheid bij de vier grote steden.

De jongerenorganisatie wil dat er nu echt ingegrepen wordt en de overheid jongeren gaat helpen bij het vinden van een baan.

“Het is één grote rommel bij de vier grote gemeenten op het gebied van jeugdwerkloosheid. Wij hebben aan de vier steden gevraagd hoe hoog de jeugdwerkloosheid is en we kregen van alle vier onvolledige cijfers terug. De gemeenten hebben geen flauw benul hoeveel jongeren aan de slag willen”, zegt FNV-voorzitter Dennis Wiersma.

FNV Jong vroeg bij de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (G4) de cijfers over jeugdwerkloosheid in de steden en hun omliggende regio’s van 2009 tot en met 2012 op. Gemiddeld zou volgens de G4 4,5 procent van de jongeren werkloos zijn. “Was dit maar zo, want dit kan gewoonweg niet kloppen, het landelijk gemiddelde ligt rond de 13 procent. Ik geloof niet dat alle werkloze jongeren op het platteland wonen”, aldus Wiersma.

FNV Jong vroeg ook of de gemeenten een beeld hadden van het aantal allochtone jongeren dat werkloos is. Alleen de gemeente Amsterdam wist cijfers over 2010 en 2011 te reproduceren, volgens hen ging het daarbij om respectievelijk 74 en 70 procent van de allochtone jongeren. Utrecht had geen cijfers paraat, maar schatte dat in al de jaren ongeveer de helft van de allochtone jongeren werkloos is. Den Haag en Rotterdam konden helemaal geen cijfers overleggen.
Provincie:
Tag(s):