donderdag, 29. maart 2012 - 22:36

Foto Meppelerdiepsluis uit 1955 gevonden

Meppel

Rijkswaterstaat heeft de ontbrekende foto in de geschiedenis van de Meppelerdiepsluis in Zwartsluis gevonden, dankzij de oproep die eerder in kranten is verschenen. De heer van Eerde uit Roden bleek als technisch ambtenaar van Rijkswaterstaat aan de sluis te hebben gewerkt. Twee van zijn fotoboeken laten zien op welke wijze dat in 1955 is gedaan.

Rijkswaterstaat was op zoek naar een foto van de bouw van de huidige Meppelerdiepsluis omstreeks 1957. Bij het maken van een speciale uitgave van de nieuwsbrief en een fotopresentatie over de geschiedenis van de sluizen van Zwartsluis bleek één belangrijk moment in de geschiedenis op beeld niet te vinden. Om de presentatie compleet te maken riep Rijkswaterstaat de hulp in van de inwoners van Zwartsluis. Twee fotoarchieven zijn het resultaat van de zoektocht: de foto’s van de heer Van Eerde en foto’s en krantenartikelen van de heer Greveling uit Zwartsluis.

De komende jaren werkt Rijkswaterstaat in Zwartsluis aan een nieuwe veilige en bredere Meppelerdiepsluis. De bouw van deze nieuwe sluis is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Zwartsluis en haar sluizen. Rijkswaterstaat wil deze link ook regelmatig laten zien. De twee nieuwe archieven bieden daartoe volop mogelijkheden.

Rijkswaterstaat bouwt de keersluis in het Meppelerdiep om naar een schutsluis. De huidige keersluis is bij hoog en laag water gesloten. Deze sluitingen zijn moeilijk voorspelbaar. Hierdoor is het Meppelerdiep op onverwachte momenten gestremd voor de scheepvaart. Ook is de huidige sluis te krap voor de scheepvaart en de waterkering voldoet niet aan de huidige eisen. Bij de nieuwe schutsluis kunnen schepen altijd passeren. De sluis is breder, dieper en veiliger dan de huidige keersluis. Hiermee kan de verwachte groei van het goederenvervoer van en naar Meppel worden opgevangen. Ook komt er een nieuwe beweegbare brug en een nieuw bedieningsgebouw.
Provincie:
Tag(s):