dinsdag, 22. mei 2012 - 15:00

Foto reddingswerk genomineerd

Middelburg

Een foto van de vrijwilligers van de Middelburgse reddingsbrigade in actie tijdens een ijsoefening dit jaar is genomineerd voor de wedstrijd 'Vrijwilligerswerk in beeld'.

De genomineerde foto's komen te hangen in boekhandel De Drukkerij in Middelburg.

Leden van de Middelburgse Van Dixhoornbrigade gingen in februari bij het Veerse Meer te water tussen het ijs om zo te oefenen hoe je iemand uit een wak kan redden. Dat was een uniek moment, want de laatste keer dat dit door de brigade werd geoefend was in 1997.

Eén van de oefeningen was het vormen van een menselijke ketting om zo een drenkeling te redden. Een foto van deze 'keten van vrijwilligers' is door de vakjury van de fotowedstrijd van Stichting Welzijn Middelburg uitgekozen als één van de in totaal tien genomineerden. De foto is gemaakt door Roland de Jong, één van de leden van de Middelburgse vereniging.

De opening van de expositie vindt op woensdag 6 juni om 16.30 uur plaats in De Drukkerij aan de Markt in Middelburg. Deze is vrij toegankelijk. Tijdens de opening wordt bekendgemaakt wie de twee winnende foto's heeft gemaakt. De foto's blijven ongeveer vijf weken hangen.

De Middelburgse Van Dixhoornbrigade is sinds de oprichting in 1972 uitgegroeid tot een veelzijdige reddingsbrigade.

Dat het belangrijk is om te kunnen zwemmen, zal voor iedereen duidelijk zijn. Natuurlijk kan je ook onverwacht in het water in problemen komen. Een geoefende zwemmer is dan in het voordeel. Als de omstandigheden tegen zitten hoop je dat er getrainde redders zijn om je te helpen.

Bij de Van Dixhoornbrigade leren kinderen spelenderwijs technieken aan voor zowel zelfredding als (veilig) redden van anderen. Oudere jeugd en volwassenen leren handelend optreden bij waterongevallen. Gediplomeerde redders kunnen daarna ook deelnemen aan vaaropleidingen, bewakingen en rampenoefeningen. Maar het begint met zwemmen. Je kan lid worden als je minimaal diploma B hebt gehaald.

De Van Dixhoornbrigade is meer dan alleen maar zwemmen. Zo is er veel aandacht voor spel en ontbreken tijdens het zwemuur op de zaterdagochtend het Sinterklaasfeest en de ouderzwemochtend niet op de evenementenkalender. Daarnaast gaan we ieder jaar kijken op de reddingspost in Dishoek. Hoogtepunt van die dag is een echte tocht op zee met de reddingsboot.

Ons eigen clubhuis gebruiken we jaarlijks voor een grote Playbackshow, voor het vertonen van films en als vertrekpunt voor de vossenjacht. Ook is er voor ouders van jeugdleden de mogelijkheid om tijdens het lesuur op zaterdagmorgen te zwemmen in een daarvoor gereserveerde baan. Dit uiteraard onder leiding van een instructeur.

De trainingen vinden plaats in het Stadsgewestelijke Vrijburgbad. Trainingsuren en veel meer informatie zijn te vinden op www.vandixhoornbrigade.nl
Provincie:
Tag(s):