dinsdag, 20. maart 2012 - 16:13

Foto’s en correspondentie Mussert opgedoken

Nijmegen

Bij het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) zijn onlangs archiefstukken opgedoken die betrekking hebben op het persoonlijke en politieke leven van Anton Mussert (1894-1946), de mede-oprichter en leider van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) in Nederland.

De stukken zullen worden overgedragen aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies te Amsterdam en zijn kort daarna voor onderzoek beschikbaar. Mocht Nijmegen in de toekomst een WOII-museum krijgen dan zullen de stukken weer terugkeren naar de Waalstad.

Het NIOD is verheugd over de vondst. Tot nu toe hadden ze maar heel weinig persoonlijk materiaal van Mussert. De correspondentie en de foto’s geven meer inzicht in het persoonlijke en politieke leven van Mussert en het album is daarom voor wetenschappelijke en andere onderzoekers van belang. De stukken zijn omstreeks 1980 door een onbekende afgegeven bij het archief. Destijds werd openbaarmaking nog niet wenselijk geacht. Onlangs kwam het album weer te voorschijn in de werkvoorraad van het RAN. Dergelijke ‘vondsten’ duiken overigens regelmatig in allerlei archiefbewaarplaatsen op.
Provincie:
Tag(s):