donderdag, 28. juni 2012 - 16:14 Update: 08-07-2014 0:49

Geen extra aspirine bij acute behandeling herseninfarct

Amsterdam

Patiënten met een herseninfarct zijn niet beter af als ze naast de standaard behandeling met stolseloplossende medicijnen (trombolyse) ook meteen aspirine krijgen.

Dat blijkt uit een grote Nederlandse studie. De resultaten van het onderzoek verschijnen vandaag in de online uitgave van The Lancet.

Een herseninfarct ontstaat door een stolsel dat een bloedvat in de hersenen blokkeert. Snel ingrijpen is dan vereist, en dat gebeurt door middel van een trombolyse-behandeling. Hierbij worden medicijnen toegediend die het bloedstolsel oplossen.

Patiënten met een hartinfarct, waarbij één van de kransslagaderen verstopt is geraakt, krijgen naast de trombolyse meteen extra aspirine toegediend. Bij hartinfarcten is namelijk aangetoond dat aspirine voorkomt dat het bloedvat opnieuw dicht gaat zitten. Of dat bij patiënten met een herseninfarct ook zo werkt, is tot nu toe een onbeantwoorde vraag. Zij krijgen volgens de huidige richtlijn pas 24 uur na de trombolyse-behandeling aspirine.

Bij dertig procent van de patiënten met een herseninfarct gaat het bloedvat echter opnieuw dicht, vertelt neuroloog Yvo Roos, samen met neuroloog-in-opleiding Sanne Zinkstok auteur van de publicatie in The Lancet. Ook was uit een aantal studies gebleken dat patiënten die al aspirine gebruiken vóór hun beroerte meer kans lijken te hebben op een beter herstel, ondanks een iets groter risico op een hersenbloeding.
Daarom startte vanuit het AMC de ARTIS-studie. ARTIS staat voor Antiplatelet therapy in combination with Rt-PA Thrombolysis in Ischemic Stroke. Er deden 37 ziekenhuizen aan mee, met in totaal bijna 650 patiënten. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het bij een herseninfarct geen zin heeft om aspirine toe te voegen aan de trombolyse-behandeling. Patiënten die aspirine kregen, waren na drie maanden niet beter hersteld dan degenen die alleen de trombolyse ondergingen. Bovendien leverde het gebruik van aspirine iets meer bloedingen op als bijwerking van de behandeling.

De onderzoekers schrijven in The Lancet dat het niet nodig is om de huidige richtlijn voor de aanpak van een herseninfarct aan te passen. Een etmaal na de trombolyse-behandeling kan gewoon gestart worden met het geven van aspirine.
Categorie:
Tag(s):