dinsdag, 7. augustus 2012 - 13:29 Update: 08-07-2014 0:47

Geen extra botbreukrisico na maagverkleining

Dikke mensen die een maagverkleining laten uitvoeren, hebben daarna geen verhoogde kans op botbreuken.

Dat is gebleken uit onderzoek van apotheker-onderzoeker Frank de Vries van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (Maastricht UMC+). Hij vergeleek daarvoor de gegevens van 2.079 zwaarlijvige Britse patiënten na een maagverkleining met 10.442 controles zonder maagverkleining tussen 1987 en 2010.

De resultaten van het onderzoek verschenen 7 augustus, in de `British Medical Journal'.

Dit is het eerste onderzoek dat de link tussen maagverkleiningen en botbreuken onderzoekt. Eerder is aangetoond dat sommige patiënten na een maagverkleining een verhoogde kans op botontkalking hebben. Daarnaast zou de beschermende werking van zwaarlijvigheid tegen botbreuken verminderen door gewichtsverlies. Patiënten die een maagverkleining (hebben) ondergaan hoeven zich op basis van deze resultaten dus geen zorgen te maken over een verhoogd risico op botbreuken.

Vier op de tien Nederlanders kampen, volgens het Centraal Bureau voor Statistiek, met overgewicht (een Body Mass Index groter dan 25). Van de Nederlandse bevolking lijdt 10% aan ernstig overgewicht (een Body Mass Index meer dan 30). Ongeveer 2% van alle mensen lijdt aan levensbedreigend overgewicht (een Body Mass Index van hoger dan 40).
De groep mensen met overgewicht wordt bovendien gemiddeld steeds jonger en zwaarder.

Een maagverkleining wordt uitgevoerd bij patiënten met levensbedreigend overgewicht. Het is een effectieve methode om af te vallen en het verlengt de levensduur. Daarom is er de afgelopen jaren een flinke toename geweest in het aantal patiënten dat een maagverkleining ondergaat, in zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk.

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Southampton. Het is gefinancierd met een `Young Investigator Award' van de International Osteoporosis Foundation. Deze prijs wordt een keer in de twee jaar uitgereikt aan onderzoekers jonger dan 40 jaar die excellent onderzoek doen op het gebied van botontkalking.
Categorie:
Tag(s):