zondag, 1. juli 2012 - 21:53 Update: 08-07-2014 0:49

Geen ‘kan sporen van….’ meer op verpakkingen

Er wordt een drempel vastgesteld waarmee gerekend gaat worden of er een waarschuwing op een etiket moet komen voor een bepaald levensmiddel of niet.

Het UMC Utrecht en TNO onderzoeken hoe hoog de drempel moet komen voor diverse voedselallergieen.

"Vroeger dachten we dat een allergische reactie alles of niets was. Een patiënt zou altijd reageren, ook op een minuscule hoeveelheid allergeen, pinda bijvoorbeeld. Wij hebben laten zien dat dat niet zo is. Ook extreem gevoelige patiënten kennen drempelwaarden", zegt dermatoloog dr. André Knulst.
Het UMC en TNO gaan samen met patientenorganisaties, de overheid en de voedselindustrie kijken vanaf welke concentratie iets vermeld moet worden op de etiketten.

Momenteel staat er vaak op een etiket dat het product ‘sporen van….’ kan bevatten. Dit is vaak niet handig voor de consument. De concentratie van het allergeen is zo laag dat 95 tot 99 procent van de mensen met de allergie er geen last van heeft.

En dat is ook het doel van de onderzoekers. Op voedingsproducten hoeft alleen een waarschuwing te komen staan als er een allergeen in het product zit dat boven een bepaalde concentratie ligt.
Categorie:
Tag(s):