woensdag, 14. maart 2012 - 10:01

Geen nieuwe rechters in zaak Robert M.

Amsterdam

De wrakingskamer heeft woensdagochtend het verzoek om wraking, gedaan door de advocaten van Robert M., afgewezen.

Dat betekent dat het proces tegen de hoofdverdachte Robert M. in de Amsterdamse zedenzaak doorgaat met de huidige rechters. Dit melden verschillende media woensdag.

M. en zijn advocaten Wim Anker en Tjalling van der Goot wilden nieuwe rechters omdat de huidige de schijn van vooringenomenheid zouden hebben gewekt.

Het oordeel van de wrakingskamer luidde echter dat 'de vrees voor vooringenomenheid niet objectief is gerechtvaardigd'. Volgens haar is de rechtbank 'op geen enkele wijze vooruitgelopen op de beoordeling van de ten laste gelegde feiten, de schuldvraag of de persoon' van M.

Een belangrijke reden dat M. en zijn advocaten de rechtbank wraakten was het feit dat zij het niet eens waren met de beslissing van de rechters om ouders van slachtoffers in de zaak spreekrecht te geven. Normaal gesproken hebben alleen de slachtoffers spreekrecht. Maar gezien het uitzonderlijke karakter van de zaak en het gegeven dat er een wet in de maak is die slachtoffers in rechtszaken meer rechten moet geven, stond de rechtbank in Amsterdam wel toe dat ouders het woord zouden voeren in de zaak, aldus het AD.

Het besluit om niet te wraken betekent dat de zaak tegen M. en zijn man Richard van O. woensdagmiddag al wordt voortgezet. Voor het proces zijn zo'n vijf weken uitgetrokken. M. wordt verdacht van misbruik van 67 kinderen.
Provincie:
Tag(s):