donderdag, 13. december 2012 - 16:15

Geen ONT- maar een INruimoefening Dordtse scholen

Dordrecht

Vandaag vond er in het Leerpark te Dordrecht een inruimoefening plaats. 'Aan deze oefening deden alle op het Leerpark gesitueerde scholen mee', meldt de politie donderdag.

Geen ONTruiming maar een INruiming
Ontruimingen worden vaak genoeg geoefend, maar een inruimoefening, waarbij iedereen bij een calamiteit in de school blijft zijn onbekender. De scholen wisten dat er ergens in december een oefening plaats zou vinden, maar wisten niet de precieze datum of het tijdstip.

Het leerpark in Dordrecht is een scholengebied met drie VMBO-scholen en een MBO-school met in totaal zo’n 7000 leerlingen, waarvan er donderdagochtend 4000 les hadden.

Het leerpark is gelegen tussen een spoorlijn en traject voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. De scholen, gemeente Dordrecht en politie hebben met elkaar nagedacht over calamiteiten waarbij de scholen ontruimd of ingeruimd moeten worden.

Een ontwikkelde communicatielijn werd donderdagochtend getest. Deze communicatielijn houdt in dat bij calamiteiten scholen altijd eerst de hulpdiensten informeren, maar daarna ook elkaar. Het Da Vinci college heeft een eigen beveiligingsopleiding met een eigen meldkamer.

Bij calamiteiten is het de bedoeling dat de scholen deze meldkamer informeren en dat deze meldkamer er voor zorgt dat alle overige scholen ook weten dat er een calamiteit is bij de andere school. Te denken valt aan een brand, gaslek, treinongeval of geweldsincidenten. Agenten hebben in iedere school geobserveerd hoe het schoolpersoneel omgaat met de melding dat er op een andere school iets aan de hand is.

Ontwikkelpunten
De oefening verliep in grote lijnen goed. Procedures waren over het algemeen bekend. Bijvoorbeeld over het sluiten van toegangsdeuren. Ontwikkelpunten waren er ook: bijvoorbeeld de tekst van een eerste alarmerings-sms moet aan duidelijkheid minder te wensen overlaten.
Provincie:
Tag(s):