vrijdag, 17. februari 2012 - 15:30 Update: 08-07-2014 0:27

‘Geen schedelbasisfractuur voor prins Johan Friso’

Amsterdam

Prins Johan Friso is vrijdag in Lech bedolven onder een lawine. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) van het koninklijk huis vrijdagmiddag.

Update 8.30uur
Het NRC Handelsblad meldt dat Friso geen schedelbasisfractuur en geen verwondingen aan de rest van zijn lichaam heeft.

De behandelend arts, waarmee het NRC Handelsblad heeft gesproken, meldt dat de situatie stabiel is. Wel heeft de reanimatie ‘vrij lang’ geduurd. De prins zal de komende dagen nog coma worden gehouden. Daarna zal duidelijk worden of er schade is aan het brein van Friso.

Update 21.00 uur
Het regeringstoestel is omstreeks 21.00 uur geland op vliegveld St. Gallen Airport in Zwitersland. Het toestel heeft vanaf Schiphol eerst een tussenstop gemaakt op Brussel Airport
Lees ook Willem Alexander en Constantijn in Oostenrijk

Update 18.00 uur
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn vrijdagmiddag met het regeringstoestel onderweg gegaan naar Innsbruck in Oostenrijk om bij zijn broer Friso en zijn vrouw Mabel en koningin Beatrix in het ziekenhuis te kunnen zijn.

Ook prins Constantijn, prinses Laurentien en al hun kinderen zijn mee richting Innsbruck.

Update 17.30 uur
Volgens de behandelende artsen kan pas over enkele dagen een prognose worden gegeven van de precieze medische toestand van de prins.

Op dit moment is zijn toestand stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar.

Eerdere berichtgeving
Volgens de laatste berichten is prins Friso na de lawine gevonden bij de Arlberg en is hij gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is stabiel, maar nog steeds kritiek.

RVD
'Prins Friso is opgenomen op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck in Oostenrijk. Behandelende artsen beschrijven de toestand van de Prins als stabiel maar niet buiten levensgevaar', aldus de RVD.

Buiten de piste
Volgens de Oostenrijkse media zou Friso met een gezelschap buiten de piste zijn gaan skiën.

Het hoofd van de reddingsoperatie van Johan Friso meldt tegenover het NOS journaal dat de prins geen veiligheidssysteem voor lawines droeg. Een aanwezige vriend droeg dat wel. Friso had wel een elektronisch apparaatje in zijn skijas zitten wat een locatiesignaal uitzendt. Daardoor werd hij snel gevonden.

Prinses Mabel zou ongedeerd zijn. Lech is sinds woensdag afgesloten omdat het is ingesneeuwd.

Gewaarschuwd voor lawinegevaar
De enigste twee wegen naar het dorpje toe zijn afgesloten voor al het verkeer. Ook wordt al dagen gewaarschuwd voor lawinegevaar. Eerder deze week werd ook al een skiër in het gebied getroffen door een lawine.

Foto Lech
Het beeld van Lech vanmiddag nadat het trieste nieuws van de Prins bekend geworden was.
Categorie:
Tag(s):