donderdag, 2. februari 2012 - 13:24

'Geen screening van gewapende beveiligingsbedrijven'

Den Haag

Nederlandse gewapende beveiligingsbedrijven moeten verplicht gescreend worden op justitiële antecedenten. Dat stellen defensiespecialisten naar aanleiding van de komende uitzending van Reporter International.

In de uitzending wordt onthult dat de directeur van het Nederlandse
beveiligingsbedrijf Specops Company een strafblad heeft. Hij heeft de Wet
Wapens en Munitie overtreden, maakte zich schuldig aan drugsbezit en een woninginbraak. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie was daarvan op de hoogte, maar zag geen reden actie te ondernemen.

Specops Company biedt in 15 landen, waaronder Zuid Afrika, Seychellen en de Verenigde Arabische Emiraten, gewapende diensten aan. Het gaat onder meer om beveiliging van schepen tegen piraten en persoonsbeveiliging . Omdat Specops alleen in het buitenland werkt, hoefde het bedrijf volgens de huidige regels geen vergunning aan te vragen. Het bedrijf is dus niet gescreend door het
Ministerie van Justitie.

Hoogleraar Militair Recht Terry Gill van de UvA reageert geschrokken op deze zaak. Gill vindt dat gewapende beveiligingsbedrijven die in Nederland gevestigd zijn altijd gescreend moeten worden. 'Je moet zorgen voor een deugdelijke screening en een vergunningstelsel van beveiligingbedrijven op eigen bodem' aldus Gill in Reporter International.

Ook hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk en René Hiemstra van adviesbureau Acestes willen strengere eisen aan Nederlandse gewapende beveiligers. ?Het begint met in kaart te brengen welke bedrijven er op dit gebied zijn en te inventariseren wat ze precies doen. Screening op antecedenten is er nu voor deze bedrijven niet, dat moet echt gaan veranderen', aldus Hiemstra. Om problemen met de militaire beveiligers te voorkomen is zelfs een nieuwe, interdepartementale samenwerking van diverse ministeries nodig, zo
stelt hij in Reporter International.

Hiemstra voorzag in 2007 de Adviesraad internationale vraagstukken, AIV van informatie over deze groeiende bedrijfstak. Hoeveel Nederlandse bedrijven momenteel gewapende beveiliging aanbieden in het buitenland is onbekend. Hoogleraar Rob de Wijk denkt dat het om zo'n 20 bedrijven gaat die vanuit Nederland opereren.
Provincie:
Tag(s):