dinsdag, 10. april 2012 - 14:17

Geen strafzaak voor vermeende mishandeling Edu Nandlal

Naar aanleiding van de uitkomsten van het oriënterend onderzoek naar de vermeende mishandeling van Edu Nandlal op kerstavond vorig jaar, is de officier van justitie te Utrecht tot de conclusie gekomen dat de politie weliswaar geweld tegen de man heeft gebruikt maar dat dit onder de omstandigheden proportioneel was.

Op kerstavond gaat de politie ter plaatse naar aanleiding van een melding dat er sprake zou zijn van een woninginbraak. Hoewel van een woninginbraak geen sprake was, is de heer Nandlal aangehouden waarbij hij naar eigen zeggen door de politie mishandeld is. De heer Nandlal heeft hier geen aangifte van gedaan. Desondanks heeft het Openbaar Ministerie in het kerstweekend opdracht gegeven aan de politie om een onderzoek te doen naar dit incident.

Uit dit onderzoek komt het volgende naar boven: Na aankomst ter plaatse werkte de heer Nandlal aanvankelijk mee. Toen de agenten echter ook zijn dochter aanspraken, veranderde zijn gedrag en werd hij agressief. De agenten besloten daarop de heer Nandlal aan te houden voor verstoring van de openbare orde. In reactie op de agressie van de heer Nandlal is door de agenten gepast geweld gebruikt om hem op afstand te houden en onder controle te krijgen. De heer Nandlal pleegde vervolgens passief verzet bij zijn aanhouding waarbij de agenten wederom proportioneel geweld hebben gebruikt om hem in de politieauto te krijgen. Dit wordt onderbouwd door camerabeelden ter plekke.

Op basis hiervan concludeert de officier van justitie dat het geweld dat de agenten hebben gebruikt proportioneel en hun handelen rechtmatig is. Het gebruik van geweld was er op gericht om de rust te bewaren en de situatie onder controle te krijgen. Hierbij is steeds gekozen voor de minst ingrijpende vorm van geweld. De officier van justitie ziet dan ook geen aanleiding voor strafrechtelijke vervolging.
Provincie:
Tag(s):