woensdag, 25. april 2012 - 14:09

Geen vervolging voor inrijden op tankstation

Het Openbaar Ministerie is door de rechtbank Arnhem niet-ontvankelijk verklaard in de vervolging van de verdachte van een verkeersongeval waarbij een dode en meerdere gewonden vielen.

De verdediging kon geen (tegen)onderzoek aan het autowrak laten uitvoeren omdat dit in opdracht van de officier van justitie vernietigd was. Omdat dit onderzoek mogelijk ontlastende uitkomsten voor verdachte zou hebben opgeleverd, oordeelt de rechtbank dat ernstig inbreuk is gemaakt op beginselen van een behoorlijke procesorde en dat verdachte in zijn recht op een eerlijke behandeling van zijn zaak is geschaad. Daarom verklaart de rechtbank de officier van justitie niet-ontvankelijk.

Op 21 september 2009 rijdt verdachte met zijn auto de shop van het tankstation aan de A27 ter hoogte van Hoogblokland binnen, met als gevolg een dode en meerdere gewonden. Als de verdachte na het verkeersongeval uit de auto wordt gehaald, verklaart hij dat zijn remmen het niet deden. Ook tijdens twee andere verhoren verklaart verdachte dat er in zijn ogen technisch iets niet in orde was met de auto en dat het verkeersongeval noch opzettelijk noch door zijn schuld is veroorzaakt.

De advocaat van de verdachte verzoekt de officier van justitie diverse malen om de auto beschikbaar te stellen voor een onderzoek naar mogelijke technische defecten. Als de auto in juli 2010 in opdracht van fungerend hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket te Haarlem wordt vernietigd, is de verdediging definitief de mogelijkheid ontnomen voor verdachte mogelijk ontlastende feiten vast te stellen. Ook de rechtbank op haar beurt is niet meer in staat in deze zaak de waarheid te vinden.

De rechtbank benadrukt in haar vonnis dat zij zich ten volle bewust is dat het voor alle betrokkenen onbevredigend dat er geen uitspraak is gedaan over de schuldvraag en dat de strafrechtelijke procedure eindigt met een niet-onvankelijkverklaring van het openbaar ministerie. Echter, nu het Openbaar Ministerie een dergelijk ernstige inbreuk heeft gemaakt op de beginselen van een goede procesorde, kan er voor verdachte geen sprake meer zijn van een eerlijk proces, het meest fundamentele uitgangspunt van het strafrecht.
Provincie:
Tag(s):