donderdag, 22. november 2012 - 21:29

Geheime koker ontdekt in Marathontoren Olympisch Stadion

Amsterdam

Het Olympisch Stadion heeft in de Marathontoren een tot nog toe onbekende loden koker ontdekt, die vlak na de Olympische Spelen van 1928 is afgesloten met een gedenksteen.

In de jaren na de Spelen is deze ingemetselde koker in de vergetelheid geraakt, om 84 jaar later ontdekt te worden door sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Uit archiefonderzoek van deze sporthistoricus is gebleken dat de koker is geplaatst namens de organisatoren van de Olympische Spelen van 1928 - ‘ten einde één en ander voor het nageslacht te bewaren’. Vandaag is de ingemetselde koker inderdaad gevonden. De inhoud is op dit moment nog onbekend.

Inhoud koker zondag bekend
Op 3 november 1928 was er bij het Olympisch Stadion een bijzondere bijeenkomst ter ere van de succesvolle Amsterdamse Spelen enkele maanden daarvoor. Een groot aantal kopstukken uit de sport en politiek woonden destijds bij de Marathontoren de onthulling bij van een gedenksteen met de tekst: Citius Altius Fortius, Spelen der IXe Olympiade. Deze gedenksteen is er nog steeds, maar tot nog toe was de inhoud erachter niet bekend.

De komende dagen wordt onderzocht door experts of, en op welke wijze de koker geopend kan worden en de inhoud kan worden vastgesteld. Het is de bedoeling dat de koker met mogelijk (een deel van) de inhoud zondag a.s., direct na de opening van een nieuwe expositie over de Olympische Spelen van 1928, wordt gepresenteerd.
Provincie:
Tag(s):