woensdag, 6. juni 2012 - 16:04

Gekozen lijsttrekker Sap verslaat Dibi ruimschoots

Utrecht

De leden van GroenLinks hebben woensdag Jolande Sap gekozen als lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen. 'Jolande Sap won met 84,09 procent van de stemmen, terwijl haar opponent Tofik Dibi 12,12 procent van de stemmen kreeg', meldt GroenLinks woensdag.

Partijvoorzitter Heleen Weening: "Beide kandidaten hebben zich enorm ingezet. Dat onze fractieleider van de Tweede Kamer nu ook de gekozen lijsttrekker is, is erg goed voor de partij. Ik ben heel trots op Jolande Sap. Met Jolande gaan we een mooie verkiezingstijd tegemoet waarin we goed zichtbaar kunnen maken dat onze partij staat voor groen en sociaal."

Jolande Sap over het referendum: "Ik vind het geweldig dat mijn koers van resultaatgerichte groene en linkse politiek zo breed wordt ondersteund. Ik ben blij dat ik de kans krijg die koers de komende jaren door te zetten. Het is nu tijd om met iedereen in de partij campagne te voeren en eensgezind te laten zien waarom de kiezer op GroenLinks moet stemmen. Ik ga straks met ons prachtige verkiezingsprogramma de campagne in en laat zien dat onze plannen werken. Dat GroenLinks het verschil maakt. Wij kunnen Nederland op een sociale en groene koers brengen. Hopelijk krijgen we in september die kans!"

Tofik Dibi feliciteert Sap met haar overwinning: “Het waren intense, maar ook mooie weken. Ik heb genoten van de debatten met Jolande waarin we zowel onze idealen als de resultaten die we hebben geboekt in de schijnwerpers konden plaatsen. Ik feliciteer Jolande van harte met haar overtuigende overwinning. Ze heeft een stevig mandaat van de leden gekregen. En nu samen, Jolande voorop, tot 12 september vechten voor een groener en socialer Nederland.”

Opkomstpercentage van 56 procent
14559 van de 25.608 stemgerechtigde leden maakten hun keuze tussen zaterdag 26 mei en 6 juni, dit is een opkomstpercentage van 56 procent. Om te winnen was een meerderheid nodig van 50 procent plus één stem, bij een opkomstpercentage van minstens dertig procent.

Stemgerechtigde leden zijn minstens drie maanden lid bij aanvang van de stemming. Zij ontvingen de stembiljetten per post en stemden via internet of telefonisch. De uitslag is vastgesteld op 6 juni door de Referendumcommissie, bestaande uit Nel van Dijk en Valentijn de Marez Oyens, in aanwezigheid van een notaris.

Kandidaat-kamerleden
Wie de kandidaat-kamerleden zijn voor GroenLinks, wordt duidelijk op het congres dat 30 juni gehouden wordt in Utrecht. Daar stemmen ruim tweeduizend leden over de advieslijst van de Kandidatencommissie, die op 22 juni bekend wordt. Op het congres stemmen de leden bovendien over het verkiezingsprogramma 'Groene kansen voor Nederland', dat in concept op 6 juni eveneens gepresenteerd is.
Provincie:
Tag(s):