vrijdag, 13. januari 2012 - 16:39

Geldezels krijgen taakstraffen in pinpasfraude zaak

Assen

Deze week vonden taakstrafzittingen van het Openbaar Ministerie (OM) plaats, de zogenaamde TOM zittingen. Voor deze TOM zittingen werden 24 jongeren opgeroepen die betrokken zijn bij een pinpasfraudezaak. In totaal zijn er 26 verdachten in dit onderzoek die voor het grootste gedeelte afkomstig zijn uit Emmen en Coevorden in de leeftijd van 15 tot en met 38 jaar. Zij worden verdacht van medeplichtigheid aan oplichting, witwassen of heling.

TOM staat voor Taakstraf Openbaar Ministerie. Op een TOM-zitting kan een officier van justitie een verdachte een taakstraf (een werkstraf of een leerstraf) of een geldboete, of een combinatie hiervan aanbieden. Bij deze besloten zitting is het niet de rechter die een straf oplegt maar de officier van justitie die een straf aanbiedt. Als de verdachte hier niet op ingaat of de taakstraf niet naar behoren uitvoert, wordt hij of zij alsnog gedagvaard voor de rechter.

Twintig van deze jongeren kunnen beschouwd worden als een zogenaamde geldezel. Je bent een geldezel als je je pas en pincode uitleent. Op deze manier kunnen criminelen je bankrekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Daarnaast zijn er vier jongeren die als ronselaars (ronselen van bankpasjes) te werk gingen. Ook zij werden opgeroepen voor de TOM zitting.

Het OM heeft taakstraffen opgelegd variërend van 20 uur tot en met 40 uur. Op twee na, hebben alle minderjarigen het voorstel van het OM geaccepteerd. De meerderjarigen hebben ook voor het grootste gedeelte de afdoening van het OM geaccepteerd. Degenen die niet akkoord zijn gegaan of niet zijn komen opdagen krijgen alsnog een dagvaarding. Daarnaast moeten de jongeren in ieder geval de betrokken bank terugbetalen. Bovendien kunnen ze de komende 8 jaar (4 jaar bij minderjarigen) geen bankrekening openen bij banken in Nederland.

De hoofdverdachte die al in 2011 gesignaleerd stond is deze week in Dordrecht aangehouden door de politie. Het gaat om een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De man is door de rechter-commissaris in bewaring gesteld voor 14 dagen. Verder bekijkt het OM de rol van een andere, medeverdachte, een 20-jarige man uit Coevorden. Het onderzoek naar deze twee verdachten is nog niet afgerond.

In het onderzoek naar fraude met bankpassen door jongeren heeft de politie in 2011, 26 verdachten verhoord. Het gaat om een onderzoek waarin jongeren hun bankpas met pincode ter beschikking hebben gesteld waarna de rekening werd gebruikt om gestolen geld door te sluizen. In maart 2011 heeft de politie al gewaarschuwd dat op grote schaal jongeren in Coevorden en Emmen hun rekening met bankpas hiervoor, tegen vergoeding, ter beschikking stelden aan ronselaars. Na deze waarschuwing zijn er geen nieuwe zaken meer gemeld bij de politie.

De zaak kwam aan het rollen nadat vanaf december 2010 meerdere meldingen van vermiste bankpassen bij de politie waren binnengekomen. Ook meldden jongeren dat hun bankrekening om onduidelijke redenen was geblokkeerd. Door al deze meldingen bij elkaar te leggen ontstond het beeld dat op grote schaal fraude werd gepleegd met deze bankpassen. In het onderzoek dat volgde kwam aan het licht dat ongeveer 30 jongeren uit Zuid-Oost Drenthe betrokken waren bij deze vorm van fraude. De rekeningen werden vervolgens gebruikt om gestolen geld door te sluizen.

Dit gestolen geld is afkomstig van gedupeerden uit heel Nederland. Deze gedupeerden reageerden op valse e-mails, ogenschijnlijk afkomstig van hun bank. Maar in werkelijkheid kwamen deze zogenaamde ‘phishing-mails’ van de hoofdverdachte. Door te reageren kwamen ze op de nepsite van de bank terecht, beheerd door de hoofdverdachte. Door de vragen te beantwoorden en de gevraagde gegevens te verstrekken kreeg de hoofdverdachte, de beschikking over de benodigde gegevens van de gedupeerden. Daarmee kon hij het geld van de rekening halen. In dit onderzoek zijn 29 aangiftes behandeld, waarbij naar schatting een half miljoen Euro is buitgemaakt door de betrokkenen.
Provincie:
Tag(s):