maandag, 26. november 2012 - 17:53

Gemeente dood door schuld verweten om hobbelweg

Utrecht/Stichtse Vecht

Tegen de gemeente Stichtse Vecht heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag voor de rechtbank een geldstraf geëist van 22.500 euro waarvan een derde deel voorwaardelijk; de aanklacht luidt ‘dood door schuld'.

Het Openbaar Ministerie (OM) Utrecht rekent het de gemeente aan dat zij hebben nagelaten onderhoud te plegen aan de Nieuweweg in Tienhoven of voorzorgsmaatregelen te nemen. Hierdoor vond er op 31 maart 2009 een ongeval plaats waardoor twee jonge vrouwen kwamen te overlijden.

De twee vrouwen maakten die middag een toertocht op de motor. Door de hobbels in de weg verloren zij de controle over de motor, schoven onderuit en botsten frontaal tegen een tegemoet rijdende trekker met oplegger.

De officier van justitie rekent het de gemeente vooral aan dat eerdere meldingen en een eerder ongeval op 1 maart 2009 niet leidden tot onderhoud of maatregelen om verdere ongelukken te voorkomen. Bij dit eerdere ongeval kwam ook een motorrijder ten val bij dezelfde hobbels.

De gemeente besloot na het ongeval op 1 maart 2009 geen maatregelen te nemen omdat er borden met ‘slecht wegdek' waren geplaatst en de weg op korte termijn zou worden opgeknapt. Na het dodelijke ongeval op 31 maart 2009 gebeurde dit alsnog en werden de hobbels, variërend van 4 tot 6 centimeter, weggewerkt.

Rijproeven hebben aangetoond dat een motor bij 50 kilometer per uur al het contact met de weg verloor. De toegestane snelheid was 60 kilometer per uur. Het is aannemelijk dat de slechte staat van het wegdek de oorzaak was van de valpartij, aldus de conclusie van het Landelijk VerkeersBijstandsTeam, dat het onderzoek uitvoerde.

Deze slechte staat van het wegdek is naar het oordeel van de officier van justitie toe te rekenen aan de gemeente als wegbeheerder. Door na te laten onderhoud te plegen of maatregelen te nemen, heeft de gemeente een situatie laten bestaan waardoor de veiligheid van mensen in gevaar werd gebracht. De officier achtte dood door schuld dan ook bewezen en eiste een geldstraf van 22.500 euro, waarvan 7.500 euro voorwaardelijk.

Tijdens een eerdere zitting op 26 september is vanuit de verdediging aangevoerd dat het Openbaar Ministerie de gemeente niet kan vervolgen omdat er sprake is van een specifieke overheidstaak. De rechtbank Utrecht heeft dat verweer verworpen.
Provincie:
Tag(s):