donderdag, 15. maart 2012 - 8:31 Update: 08-07-2014 0:54

Gemeenten vrezen Wet Werken naar Vermogen

Amsterdam

Vrijwel alle Nederlandse gemeenten, 99 procent, verwachten problemen bij de invoering van de Wet Werken naar Vermogen. En 79 procent denkt dat er niet genoeg banen zullen zijn voor mensen die straks niet meer in de sociale werkvoorziening terecht kunnen.

Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de Lokale Monitor, Werk, Inkomen en Zorg 2012 van de FNV. 182 Nederlandse gemeenten namen deel aan het onderzoek.

Honderdvijftig gemeenten gaven antwoord op de vraag ‘Voorziet u problemen als het gaat om de plannen met betrekking tot de Wet werken naar Vermogen (WWNV)?’. Op één gemeente na, beantwoordden alle gemeenten de vraag instemmend.

De gemeenten zijn ook bang voor financiële problemen bij de invoering, 85 procent denkt dat er onvoldoende budget is voor de wet en daarnaast vreest 51 procent dat burgers die met de wet te maken krijgen financieel in de moeilijkheden komen.

FNV-bestuurder Leo Hartveld. “Hiermee wordt steeds duidelijker dat de Wet Werken naar Vermogen een mislukking wordt. Mensen met een arbeidsbeperking verliezen uitzicht op werk en inkomen, SW-bedrijven komen in financiële moeilijkheden en de gemeenten zien veel problemen in een onuitvoerbare regeling.”

Dinsdag 17 april presenteert FNV de volledige resultaten van de Lokale Monitor Werk, Inkomen en Zorg (LMWIZ). De FNV voert de monitor elke twee jaar uit. Dit jaar hebben een kleine 200 Nederlandse gemeenten meegedaan aan het onderzoek, waaronder de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Categorie:
Tag(s):