maandag, 10. september 2012 - 10:00 Update: 08-07-2014 0:46

Genietende Van Hanegem wel bezorgd over Janmaat en Clasie

(ElfVoetbal) De visies en kritieken na afloop van Nederland - Turkije (2-0) van afgelopen vrijdag liepen erg uiteen. Willem van Hanegem is echter vol optimistisch. "Ik heb vrijdag echt genoten."

"Er ging heus het een en ander mis, maar er ging te veel goed om nu weer aan de basis te gaan sleutelen. De enige, maar dat kon je tevoren weten, over wie je kunt twijfelen is Daryl Janmaat. Die jongen komt er heus wel maar is nu nog niet rijp voor Oranje, hij heeft nog even wat wedstrijden bij Feyenoord nodig. Voor het overige viel het me over het algemeen mee", vertelt de voormalige trainer van Feyenoord, AZ en FC Utrecht in AD Sportwereld.

"Om te beginnen was daar het resultaat. Louis van Gaal had groot gelijk om daar na afloop zo de nadruk op te leggen. Je moet je niet te vaak door de drang naar een goed resultaat laten leiden, maar bij de start van een kwalificatiereeks is dat naar mijn idee wel geoorloofd. Een trainer/coach krijgt bij winst een beetje de rust om het door hem uitgezette pad nog maar een tijdje te blijven volgen."

"Je weet hoe het gaat, als er verloren is, staan alle beroepscritici gelijk te zeuren en zeker over Van Gaal. Die heeft niet zo veel krediet bij een aantal mensen dat betaald wordt om het voetbal kritisch te volgen in tv-programma's. Word ik wel eens een beetje misselijk van, maar het is niet anders."

Ik kan me voorstellen dat Van Gaal op de rechtsbackpositie iemand anders gaat posteren. Ricardo van Rhijn bijvoorbeeld, zou ik niet verkeerd vinden. Verder is het jammer dat hij Tim Krul in de basis moet missen, maar dat is gewoon een geval van pech. Verder moet hij wel aan de slag met Jordy Clasie. Die jongen kwam vrijdag niet goed uit de verf, maar daar kon hij weinig aan doen."

"Clasie is geen spelverdeler, maar een gouden verbindingsspeler, dan moet hij echter wel kaatsmogelijkheden in zijn buurt hebben. Tegen de Turken had hij vaak niet meer dan de linksback en of één centrale verdediger in zijn buurt. De rest was weg, waardoor hij te vaak met zijn gezicht naar zijn eigen doelman moest staan. Dan kan hij de ballen niet voorwaarts spelen en dat is doodzonde van zijn talent."

"Ik wil nog wel even benadrukken, dat ik Kevin Strootman misschien wel de beste international vond. Die speelde sterk en met een enorme gretigheid. Van Persie zagen we niet in zijn beste doen, maar laat hem nu voorlopig toch maar eens staan. Laat deze groep vertrouwen in elkaar krijgen. Ze begonnen onwennig, dat zag iedereen, ze waren echter als groep ook al weer sterk genoeg om in de tweede helft niet alleen overeind te blijven maar ook om uiteindelijk nog te scoren."

"In de wedstrijd tegen Turkije zagen we het elan terugkeren dat we in de afgelopen zomer waren kwijtgeraakt. Dat is naast de 2-0 de grootste winst van die avond in de Arena. Het is weer leuk, het chagrijn is weg. Dat zeg ik niet als een vorm van kritiek aan het adres van Bert van Marwijk. Die heeft aardig gepresteerd met Oranje. Er was alleen een ander nodig om de boel eens op te schudden. Dat kun je dus aan Louis wel overlaten, zo bleek meteen."
Categorie:
Tag(s):