maandag, 26. november 2012 - 11:47 Update: 08-07-2014 0:26

Genomineerden Dom Bontje 2012: Witzier, Bauer, Barbie en Maxima

Vanaf vandaag kan iedereen in Nederland stemmen op het Domste Bontje van 2012. De jaarlijkse verkiezing van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren beoordeelt het gebruik van bont door bekend Nederland.

Genomineerden zijn prinses Maxima, zanger Frans Bauer, presentatrice Anita Witzier en Oh Oh Cherso’s Barbie. Tot 31 december kan iedereen zijn of haar stem uitbrengen op bontkragen.nl/dom-bontje.

Bekende Nederlanders hebben een belangrijke voorbeeldfunctie. Door de verkiezing hoopt Bont voor Dieren meer aandacht te krijgen voor het verschrikkelijke dierenleed dat achter een bontkraag schuilgaat. Prinses Maxima heeft de oneervolle titel al eerder gewonnen. Helaas heeft ze hier nog niets van geleerd, tijdens de intocht van Sinterklaas droegen zij en haar dochter Amalia een Moscow-jas met een kraag van wasbeerhondenbont. De kans is groot dat prinses Maxima in de voetsporen gaat treden van haar schoonmoeder, koningin Beatrix, die de titel ook al twee keer won. Ook Frans Bauer en Anita Witzier schuwen een bontje niet, beiden werden in hun tv-programma’s gezien met een wasbeerhondenkraag. Ook Barbie, bekend geworden dankzij het programma Oh Oh Cherso, was veelvuldig op tv te zien in haar jas met randen van wasbeerhondenbont.

De genomineerden hebben allen een brief van Bont voor Dieren ontvangen met informatie over het dierenleed dat achter hun bontje schuilt. Toch heeft hen dit niet doen besluiten om te stoppen met het dragen hiervan. Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: “De genomineerden van dit jaar zijn de echte Domme Bontjes. In eerste instantie had Bont voor Dieren nog een aantal andere BN’ers genomineerd maar nadat ze informatie over het bont hadden ontvangen besloten ze het niet meer te dragen.“ Een van de genomineerden was Britt Dekker: “Ik kocht altijd jassen die ik mooi vond, en daar zaten altijd bont kragen op die echt bleken te zijn wat ik niet wist. Laatst hoorde ik dat het echt was toen heb ik meteen een andere jas gekocht met schapenwol! En draag dus geen bont meer!”

De genomineerden van dit jaar droegen allen een kraag van wasbeerhondenbont. Dit bont is veelal afkomstig uit Chinese fokkerijen waar de dieren onder erbarmelijke omstandigheden worden gefokt en gedood, enkel voor hun vacht. Wasbeerhonden worden hier anaal geëlektrocuteerd, doodgeslagen of soms zelfs levend gevild om te eindigen als bontkraag. Nederlandse kledingmerken als Gaastra, Nickelson, Airforce en Moscow gebruiken de vacht van wasbeerhonden als bontkraag voor hun jassen. Wasbeerhonden zijn familie van de hond en staan bekend om hun dikke vacht. In de natuur leven de dieren vooral in een bosrijke omgeving en zijn trouw aan hun partner en familie.

Begin januari zal Bont voor Dieren de winnaar bekend maken.
Categorie:
Tag(s):