dinsdag, 31. juli 2012 - 14:22

Gevangenisstraffen tot 24 maanden geëist voor illegale handel in geneesmiddelen

Den Haag

Het Functioneel Parket (FP) heeft vandaag voor de rechtbank Den Haag gevangenisstraffen van 24 maanden en 20 maanden geëist tegen twee verdachten voor illegale handel in geneesmiddelen.

"Deze handel in geneesmiddelen die uitsluitend op recept van een arts verkrijgbaar zijn is gevaarlijk" aldus de officier van justitie.

Onderzoek
Uit het strafrechtelijk onderzoek, dat is uitgevoerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is gebleken dat verdachten deze geneesmiddelen verhandelden via internet. Het betreft onder andere oxazepam, valium, clonazepam en temazepam. Betalingen moesten via andere omschrijvingen worden overgemaakt, zoals ‘benzinegeld of tasjes' waarna de middelen werden opgestuurd of konden worden afgehaald. Het onderzoek is gestart nadat de Douane pakketten met medicijnen uit Thailand heeft onderschept die geadresseerd waren aan verdachten.

Verdachten
De twee verdachten, een 30-jarige man en zijn 59-jarige moeder hebben jarenlang gehandeld in deze geneesmiddelen. Verdachten lijken geen enkel besef te hebben van het gevaar dat hun handelen met zich meebrengt. "Nog steeds zijn op internet aanbiedingen te vinden van geneesmiddelen die naar verdachten verwijzen", aldus de officier van justitie. Moeder en zoon hebben met deze handel een kleine 200.000 euro omgezet, dit geld is vermoedelijk gebuikt om comfortabel van te kunnen leven. Bij de 30-jarige man is nog een nepvuurwapen aangetroffen. Hij hoorde een gevangenisstraf van 24 maanden tegen zich eisen en een geldboete van 50.000 euro. Tegen de 59-jarige vrouw heeft de officier 20 maanden gevangenisstraf geëist en een geldboete van 50.000 euro.
"De verdachten zij eigenlijk drugdealers. Ze dealen niet in harddrugs maar in geneesmiddelen die op lijst II van de Opiumwet staan" aldus de officier. Deze middelen zijn schadelijk voor de gezondheid als ze niet op de juiste manier worden gebruikt.
Provincie:
Tag(s):