dinsdag, 31. juli 2012 - 16:09

Gevangenisstraffen van 13 en 14 jaar voor medeplegen moord op matroos

Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft op 30 juli twee mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 13 en 14 jaar voor het medeplegen van moord.

De twee gooiden zeven jaar geleden voor de kust van Brazilië een matroos overboord, omdat ze het schip waarop ze zaten wilden stelen.

Proefvaart
De mannen wilden in 2005 vanuit Brazilië naar Afrika varen en deden alsof ze een zeiljacht wilden kopen. Ze vroegen de eigenaar om een proefvaart. Die stuurde een matroos mee. Na enkele uren varen is de matroos overboord gegooid, waarbij ook een mes werd getrokken om hem te dwingen de reling los te laten. Van de matroos is nooit meer iets vernomen. Ook het zwemvest dat volgens de mannen achter hem aan is gegooid, is niet teruggevonden.

Risico aanvaard
De rechtbank acht bewezen dat de mannen van meet af aan van plan waren de boot te stelen en de matroos daartoe uit de weg te ruimen. Dat ze hem doelbewust de dood in hebben gejaagd, zoals de officier van justitie betoogde, gelooft de rechtbank niet. Wel hebben ze het risico voor lief genomen dat de man in de golven om het leven zou komen.

Cynisch gebrek aan respect
De eis van 18 jaar, gebaseerd op het standpunt dat sprake was van een soort executie, vindt de rechtbank in dat licht te hoog. Ze verwijt de verdachten wel 'cynisch gebrek aan respect voor de waarde van het menselijk leven', aangezien ze het leven van de matroos volkomen ondergeschikt hebben gemaakt aan hun wens de boot te bemachtigen. Daarmee hebben ze ook zijn familie, die jarenlang in onzekerheid heeft verkeerd over zijn lot, ondraaglijk leed toegebracht.

Spierziekte
Daar moet een zeer lange gevangenisstraf op volgen, vindt de rechtbank. Dat die voor één van de verdachten iets lager uitvalt, hangt samen met zijn jonge leeftijd en het feit dat hij een ernstige spierziekte heeft, wat het verlies aan waardevolle jaren voor hem extra zwaar maakt.
Provincie:
Tag(s):