maandag, 9. juli 2012 - 14:27

Geweien van edelherten te koop in Oostvaardersplassen

Almere

Elk jaar wisselen mannelijke edelherten hun gewei. Dit begint ongeveer eind februari en gaat door tot in april.

Eerst verliezen de oudere herten hun stangen, daarna de jongere. Schurend langs takken en struiken ontdoet het hert zich van de soms vele kilo's wegende geweistangen.

Geweien te koop
Ook deze winter was dit het geval. Al die stangen zijn vanaf vandaag te koop in het Buitencentrum Oostvaardersplassen aan de Kitsweg 1 in Lelystad. Het Buitencentrum is normaliter open van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Maar speciaal voor alle geweiliefhebbers staan ook maandag de deuren van het Buitencentrum open. Gemiddeld kost een gewei tien of vijftien euro. Dus ben je op zoek naar een bijzondere kapstok of tafelpoot? Of ben je benieuwd hoe een loods bezaaid met geweien eruit ziet? Kom dan een kijkje nemen.

Inzicht in kwaliteit en populatie
Twee dagen per jaar meten en wegen de boswachters uit de Oostvaardersplassen de bijeengeraapte geweien uit het veld. Door data te verzamelen over de stangen krijgt Staatsbosbeheer meer inzicht in de kwaliteit van de biotoop.

Omvang en gewicht van het gewei en vooral de samenstelling van het bot vertellen veel over de leefomstandigheden. Zo ziet een edelhert op leeftijd (gemiddeld 16 jaar) het gewei krimpen. Boswachter Hans Breeveld: "De kiezen slijten. Ze kunnen daardoor minder mineraalrijk voedsel opnemen en die mineralen maken het gewei aan."
Provincie:
Tag(s):