vrijdag, 20. januari 2012 - 18:59

Gewelddadige bende ‘De Albanezen’ krijgt tot 7 jaar cel

Leeuwarden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag in hoger beroep gevangenisstraffen tot 7 jaar geëist tegen zes verdachten. Volgens het OM hebben de mannen zich in 2007 en 2008 als lid van een criminele organisatie bezig gehouden met de handel in harddrugs, diverse afpersingen, diefstallen met geweld en verboden wapenbezit.

De bende, die bekend staat als ‘De Albanezen', nam in korte tijd de Emmer drugshandel over. Met grof geweld en intimidatie werden dealers gedwongen hun geld en drugs af te staan en voortaan voor de bende te werken. Ook dwongen de verdachten verschillende horecaondernemers geld te betalen in ruil voor bescherming.

In de visie van het OM was er sprake van een duurzaam samenwerkingsverband met een duidelijke structuur, gericht op het plegen van misdrijven. De impact van deze organisatie was aanzienlijk, zowel in de drugswereld als onder de horecaondernemers in Emmen. Tegen de hoofdverdachte -in de ogen van het OM de leider van de bende- werd 7 jaar gevangenisstraf geëist. De andere verdachten hoorden gevangenisstraffen tussen de 24 en 30 maanden tegen zich eisen.

De Rechtbank Assen veroordeelde de verdachten eerder tot gevangenisstraffen variërend van 12 maanden tot 6 jaar. De verdachten stelden hoger beroep in tegen het vonnis van de rechtbank.

Uitspraak (naar verwachting) op 3 februari.
Provincie:
Tag(s):