maandag, 14. mei 2012 - 22:12

GHB op de lijst van harddrugs geplaatst

Den Haag

De plaatsing van de partydrug GHB op de lijst van harddrugs is deze maand van kracht geworden. Deze lijst I van de Opiumwet is gewijzigd vanwege de risico's voor de individuele gezondheid en voor de samenleving die ontstaan door het gebruik van GHB.

De verwachting is dat de plaatsing op de lijst voor harddrugs een duidelijk signaal geeft richting (potentiële) consumenten over de risico's van de drug, zo meldde het Landelijke Parket van het Openbaar Ministerie maandag.

De afgelopen jaren is de ernst en de frequentie van het aantal acute gezondheidsincidenten toegenomen. GHB is een middel dat moeilijk te doseren is, waardoor een gebruiker na verkeerde dosering in coma kan raken. Niet alleen de acute gezondheidsproblemen, maar ook het aantal gevallen van verslaving aan GHB is de laatste tijd flink gegroeid.

Voorbereidingshandelingen
De minister van Volksgezondheid volgt met de plaatsing van GHB op de harddruglijst het advies van het CAM (Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs) dat in 2011 een risicoschatting maakte. Ook maakt de plaatsing op lijst I van de Opiumwet voorbereidingshandelingen voor de productie van GHB strafbaar. Productie, handel en bezit waren al verboden, maar tegen het voorbereiden van de productie kon niet worden opgetreden door politie en justitie. Het aspect van de strafbare voorbereidingshandelingen is van groot belang bij de bestrijding van de grondstoffen van GHB, stoffen die tot nu toe legaal waren.
Provincie:
Tag(s):