dinsdag, 10. januari 2012 - 22:29 Update: 08-07-2014 0:29

Gloednieuwe Opel Mokka: Compacte bouw, grote visie

Breda

Een nieuwe naam en een nieuw segment voor Opel.

Bij het begin van het nieuwe jaar en twee maanden voor zijn wereldpremière op de autotentoonstelling van Genève op 6 maart 2012, geeft Opel de eerste foto's vrij van zijn nieuwe dynamische, subcompacte sports utility vehicle, de Opel Mokka. Met de nieuwe Mokka, is Opel de eerste Duitse autofabrikant die een model lanceert in het groeiende subcompacte SUV-segment.

Ondanks zijn 4,28 meter lengte, biedt de Mokka ruim plaats voor vijf personen in een comfortabele zitpositie. Hij geeft ook invulling aan Opels belofte om een mooi ontwerp te koppelen aan innovatieve technologie en geavanceerde functies, waardoor deze bereikbaar worden voor een bredere klantengroep.

“De Opel Mokka haalt zijn sterke punten uit de klassieke, grotere SUV's en zet ze om naar een modern compact formaat", zegt Opel’s CEO Karl-Friedrich Stracke. “De Mokka verbreedt het voertuigassortiment van Opel en versterkt de dynamiek die we de afgelopen jaren wisten op te bouwen, dankzij een doorontwikkeld productoffensief. Hij stimuleert ook het nieuwe SUV B-segment, waarvoor voor de komende jaren nog een forse groei voorspeld wordt."

Dynamische rijervaring en levensstijl
De Opel Mokka combineert functionaliteit en een comfortabele hoge zitpositie met de smaak van avontuur. Hij kan worden uitgerust met een vierwielaandrijving, die het koppel naadloos overbrengt op de achterwielen wanneer dit nodig is voor een betere tractie en soepeler rijgedrag.

Het vermogen wordt geleverd door drie zuinige motoren. Alle handgeschakelde versnellingsbakken zijn uitgerust met het brandstofbesparende Start/Stop-systeem. Op het gebied van benzinevarianten, zal de auto geleverd worden met een 85 kW/115 pk sterke 1,6 liter motor én een 103 kW/140 pk 1,4 liter turbomotor met een koppel van 200 Nm.

Daarnaast is er ook een 1,7 CDTI turbodieselmotor met 93 kW/130 pk en een koppel van 300 Nm beschikbaar. Zowel de 1,4 turbo als de 1,7 CDTI kunnen worden gecombineerd met een handgeschakelde of automatische transmissie met zes versnellingen.

De Mokka introduceert nieuwe geavanceerde technologieën in het SUV B-segment, zoals een reeks hulpsystemen die gebaseerd zijn op het Opel Eye frontcamerasysteem, alsmede een achteruitkijkcamera. Bovendien is de Opel Mokka uitgerust met ergonomische stoelen die zijn goedgekeurd door AGR "Aktion Gesunder Rücken e.V.", de Duitse vereniging voor een gezonde rug. Naast een grote bagageruimte biedt de Mokka ook de allernieuwste exclusieve Flex-Fix fietsendrager van Opel, die volledig is ingebouwd.

Met al deze snufjes is de Mokka ontworpen voor mensen met een actieve en verfijnde levensstijl. Dit komt ook tot uiting in zijn naam, die geïnspireerd is op de kleine ronde koffiebonen van de befaamde Coffea Arabica-variëteit. Koffiedrankjes op basis van Mokka zijn geraffineerd en verfijnd, met een rijk karakter en vol energie. In dezelfde lijn is de Opel Mokka compact van bouw maar getuigt hij van een grote visie.

Brutaal SUV-ontwerp met een verfijnde functionaliteit
Met de Mokka krijgt Opels ontwerpfilosofie van een nieuwe uitdrukking in het subcompacte SUV-segment. De Opel Mokka wordt gekenmerkt door een krachtige lijnen met elegante trekken, maar oogt ook sportief met zijn gespierde en atletische lijnenspel.

Deze worden verder versterkt door de typische 'blade' van Opel aan de zijkant, die naar achter toe omhoog loopt. Het sportieve karakter van de Mokka wordt ook in de kijker gezet door zijn hogere bodemspeling, waardoor hij ook geschikt is voor grindwegen, en zijn 1540 mm spoorbreedte. Zijn robuuste look wordt nog versterkt door de lichtmetalen 18 inch wielen, die standaard worden geleverd op de Enjoy- en Cosmo-uitvoering.

In het interieur van de nieuwe Mokka herkennen we de typische Opel-waarden, zoals veelzijdigheid en gebruiksvriendelijke functionaliteit. De Mokka biedt 1372 liter laadruimte en 19 opbergvakken. Het laadvermogen van de Mokka kan worden aangevuld met de nieuwe generatie Flex-Fix fietsendrager - die perfect samengaat met een actieve levensstijl. Opel is de enige fabrikant die een dergelijk systeem aanbiedt. De gebruiksvriendelijke fietsendrager zit volledig ingebouwd, kan worden uitgeschoven als een lade en is geschikt voor drie fietsen.

Vierwielaandrijving, voorwielaandrijving en exclusieve technologieën
Zowel voorwiel- als vierwielaandrijving zijn beschikbaar op de nieuwe Opel Mokka. De vierwielaandrijving garandeert een optimale stabiliteit en veiligheid, en maakt de Mokka ook geschikt voor ruwer terrein. Wanneer de wendbaarheid en tractie op de proef worden gesteld, stuurt het systeem het vermogen automatisch en naadloos naar de achterwielen.

Standaardvoorzieningen die de rijervaring verbeteren op alle Mokka-versiers, zijn elektronische stabiliteitscontrole (ESC), tractiecontrole (TC) en de Hill Start Assist (HSA) en Hill Descent Control (HDC) systemen — die het rijcomfort en de veiligheid verbeteren op steile hellingen.

De rijk uitgeruste en verfijnde Opel Mokka maakt geavanceerde toptechnologie beschikbaar voor het SUV B-segment. Het Advanced Adaptive Forward Lighting (AFL+) systeem, dat de veiligheid op de weg verhoogt, is gebaseerd op het Bi-Xenon verlichtingssysteem van de 3e generatie met High Beam Assist (HBA). Ook de nieuwe generatie Opel Eye frontcamera is aanwezig. Deze geeft de bestuurder toegang tot verschillende functies zoals Lane Departure Warning (LDW) en de tweede generatie verkeersbordherkenning.

Geen enkele andere subcompacte SUV biedt een dergelijk systeem dat de veiligheid en het rijcomfort verbetert.

De Opel Mokka zal eind 2012 verkrijgbaar zijn bij de Opel-dealer.
Categorie:
Tag(s):