dinsdag, 3. april 2012 - 11:29

'Gluurverhoging leidt tot uitvoeringsproblemen'

Amsterdam

Woensdag 4 april behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om huishoudens met een inkomen van meer dan 43.000 euro bruto een extra huurverhoging op te leggen van 5%.

De Woonbond waarschuwt voor willekeur en grote uitvoeringsproblemen en vraagt de Tweede Kamer met klem de huurmaatregel af te wijzen of in ieder geval niet tot overhaaste invoering op 1 juli over te gaan.

De extra huurverhoging, door de Woonbond gluurverhoging genoemd, is afhankelijk van het inkomen van twee jaar terug. De nieuwe wet dupeert daardoor huishoudens met een wisselend inkomen, zoals ZZP-ers, werknemers met flexibele arbeidscontracten en ouderen die de afgelopen twee jaar met pensioen zijn gegaan.

Eerder spraken FNV en Woonbond in dit verband van een botte huurverhoging, die geen rekening houdt met het deel van een inkomen dat al opgaat aan de huur of met de samenstelling van een huishouden. 'De gluurverhoging leidt tot willekeur. Er zijn bijvoorbeeld sociale huurwoningen met huren boven de 664 euro, waarvoor de huurder toch een extra huurverhoging van 5% moet betalen.'
Provincie:
Tag(s):