zondag, 22. april 2012 - 19:55

Goede vluchtvoorbereiding bij kleine luchtvaart

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben zaterdag op vier luchthavens in Nederland bij de kleine luchtvaart controles op vluchtvoorbereiding gehouden.

In totaal zijn vijftien uitgebreide controles uitgevoerd. Daarbij is onder meer gekeken naar de documenten van de vlieger, het gewicht en balans (mass & balance) van het toestel, aanwezigheid van actuele navigatie- en vliegkaarten, voldoende brandstof voor de te maken vlucht en of de vlieger kennis had genomen van de actuele luchtverkeersinformatie.

Bij het vliegend personeel werden 22 alcoholtesten uitgevoerd en bij medewerkers van de luchthaven vier keer. Niemand zat boven de wettelijk maximaal toegestane 0,2 promille.

De controles vonden plaats op de luchthavens van Teuge, Midden-Zeeland, Lelystad en Eelde.

Doel van deze controles is de algemene vliegveiligheid te verhogen. Door de betrokken diensten is vastgesteld dat de vluchtvoorbereiding, door met name de kleine luchtvaart, te wensen overlaat. Ook blijkt uit gepubliceerde veiligheidsonderzoeken van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en uit strafrechtelijke onderzoeken uitgevoerd door de Groep Luchtvaarttoezicht van het KLPD naar luchtvaartongevallen en (ernstige) incidenten, dat de oorzaak hiervan in veel gevallen is gelegen in het onvoldoende of niet correct voorbereiden van de vlucht.
Provincie:
Tag(s):