woensdag, 13. juni 2012 - 22:44 Update: 08-07-2014 0:50

Gomez zorgt voor nog grotere nachtmerrie Oranje

[ELF-Voetbal] Nederland staat na vanavond nog steeds met lege handen op het EK in Oekraïne en Polen. Voorafgaand was er veel gezegd over het treffen met de Duitsers. Na afloop zal dat er niet minder op worden. Door twee treffers van Mario Gomez is de nachtmerrie voor Oranje nog groter geworden, hoewel Robin van Persie wel tot scoren kwam eindigde de confrontatie in 1-2.

Oranje begon redelijk goed aan de eerste helft. Al na zes minuten kon de eerste kans genoteerd worden. Wesley Sneijder zette met een hoge bal de verdediging van Duitsland te kijk en bereikte daarmee Robin van Persie. De spits besloot de bal ineens uit de lucht te nemen, maar kon daardoor doelman Manuel Neuer niet verschalken. Twee minuten later waren het de Duitsers met hun eerste wapenfeit. Een afstandsschot van Mesut Özil werd knap gepakt door Maarten Stekelenburg.

Het eerste kwartier liet Duitsland de mannen van bondscoach Bert van Marwijk komen, wat resulteerde in een mogelijkheid voor Oranje. Robben passeerde de defensie van Duitsland met een perfecte steekbal op Ibrahim Afellay, die probeerde vervolgens de vrijstaande Van Persie te bereiken, maar was niet nauwkeurig genoeg met zijn voorzet.

Na 25 minuten spelen staat het echter plotseling 0-1 voor Duitsland. Daarbij wordt de zwakte van het centrum van Nederland bloot gelegd. Bastian Schweinsteiger kan met een steekpass Mario Gomez vrijzetten, die Stekelenburg kansloos laat met een hard schot. Gedurende het eerste bedrijf wordt ook duidelijk dat Jetro Willems het moeilijk heeft met zijn directe tegenstander Thomas Müller. In de 37ste minuut ontsnapt Nederland nog aan een 0-2 achterstand dankzij een fantastische redding van Stekelenburg, maar twee minuten later is de goalie kansloos op een schot van Gomez. Vanaf de rechterkant van de zestien schiet de Bayern-spits hard raak in de linkerbovenhoek.

Van Marwijk besloot in de rust in te grijpen. Afellay werd naar de kant gehaald voor Klaas-Jan Huntelaar, terwijl Rafael van der Vaart de plaats innam van Mark van Bommel. De Duitsers bleken scherper uit de rust te komen. De eerste kans in het tweede bedrijf was namelijk voor de manschappen van bondscoach Joachim Löw. Mats Hummels kon vrij doorlopen door het centrum en het doel tweemaal onder vuur nemen, maar Stekelenburg kon beide keren reddend optreden.

Van Persie kon even later wat betekenen voor Oranje, maar liet die mogelijkheid onbenut. De aanvaller, in de tweede helft vanaf de flanken komend, kreeg zijn schot weliswaar tussen de palen, maar vond ook Neuer op zijn weg. Na ruim een uur spelen viel het volgende gevaar te noteren. Sneijder kwam vanaf links naar binnen om vervolgens uit te halen, maar plaatste de bal aan de verkeerde kant langs de paal.

De grootste kans voor Nederland tot dan toe is twintig minuten voor tijd. Robben speelt op fraaie wijze twee tegenstanders uit waarna hij Sneijder weet te bereiken. Maar zijn schot kan gekeerd worden door de inglijdende Jerome Boateng, die alles gaf om een treffer te voorkomen. Een minuut later is het dan toch raak. De veel bekritiseerde Van Persie kan naar binnen kappen om vervolgens met zijn rechterbeen Neuer te verschalken: 1-2.

In de slotfase werd er nog wel gehoopt op een gelijkmakende treffer, maar veel wist Oranje niet te forceren. Van Marwijk zorgde nog voor vers bloed in de voorhoede door Robben naar de kant te halen voor Dirk Kuyt, maar tot uitgespeelde kansen leidde dat niet. Voor Nederland is er een groot wonder nodig om de volgende ronde te halen. Zondag staat Portugal op de agenda.
Categorie:
Tag(s):