dinsdag, 24. juli 2012 - 10:29

Gratis museumbezoek voor mensen in streekdracht

Veere

Tijdens de 5e Streekdrachtendag op zaterdag 28 juli 2012 in Veere, zijn Museum De Schotse Huizen en Stadhuismuseum De Vierschaar gratis toegankelijk voor personen die geheel zijn gekleed in streekdracht.

Jong en oud is welkom! Speciaal voor deze gelegenheid opent Museum De Schotse Huizen haar deuren al om 11.00 uur. In dit museum is de expositie ‘Dracht & Ambacht — Handwerk in de Walcherse Streekdracht’ te bezichtigen.

Expositie ‘Dracht & Ambacht — Handwerk in de Walcherse Streekdracht’
De streekdrachtexpositie in Museum De Schotse Huizen is al jaren een traditie. Dit jaar staat vakmanschap centraal: het maken van streekdracht is immers een ‘vak apart’. De expositie toont hoe deze ambacht door de eeuwen heen werd bedreven. Het maken van streekdracht was vroeger niet alleen weggelegd voor vrouwen die zelf in dracht gekleed gingen. Om de veelal gecompliceerde technieken uit te kunnen voeren, zijn gespecialiseerde beroepen ontstaan om de verschillende (onderdelen van) kostuums te fabriceren. De ‘jakkennaaister’ was bedreven in de kunstige vouwmethode van de vrouwelijke bovenkleding. Gespecialiseerde kleermakers naaiden de pakken voor boeren. Al deze technieken en beroepen komen uitgebreid aan bod tijdens de expositie.

Stichting Het Walcherse Costuum, organisator van de 5e Streekdrachtendag, is gast-conservator van de streekdrachtexpositie in Museum De Schotse Huizen. Samen met medewerkers van het museum is dit jaar de opstelling geheel aangepast. Zowel in als naast de vitrines zijn verschillende taferelen uitgebeeld. Hierdoor is het ook mogelijk om bijvoorbeeld stalen van streekdrachtstoffen van dichtbij te bekijken en te betasten.

Ter gelegenheid van de Streekdrachtendag introduceert Museum De Schotse Huizen nieuwe handwerkpakketten in de museumwinkel. Een exclusief borduurpatroon van de Zeeuwse knoop of knop, ontworpen door Sylvia van Dam Merrett, is verwerkt in onder meer een tasje (geïnspireerd op een 17e eeuwse beugeltas) en een speldenkussen. De motieven van het romantisch hartje met strik zijn ontleend aan beukjes uit de collectie van het museum. Daarnaast is een catalogus te koop met uitleg over de streekdrachtexpositie. Niet alleen geeft dit handige boekwerk achtergrondinformatie over alle getoonde kostuumonderdelen, ook bevat het patronen om zelf thuis mee aan de slag te gaan. Voor kinderen zijn er een leuke knipplaten met aankleedpoppen in streekdracht.

Onder de titel ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’ is in Stadhuismuseum De Vierschaar een tentoonstelling te zien over de vroegste portret- en monumentenfotografie in Veere. Diverse, niet eerder aan het publiek vertoonde foto’s geven een beeld van hoe Veere en de Veerenaren er (in dracht) uit hebben gezien in met name de 19e eeuw. Het stadhuismuseum is geopend van 13.00-17.00 uur.
Provincie:
Tag(s):