woensdag, 1. februari 2012 - 8:37

Greenpeace: "Bleker nu aan zet"

Greenpeace heeft haar actie in de haven van IJmuiden vannacht beëindigd. De monstertrawler 'Maartje Theadora' is nog steeds met een staalkabel aan de kade verankerd.

Volgens schema zou het schip dinsdag om 18.00 uur vertrekken, de actievoerders van Greenpeace hebben dat weten te voorkomen. De Tweede Kamer debatteert op 15 februari over het probleem van overcapaciteit.

“Henk Bleker moet nu kiezen voor een duurzame hervorming van het Europese Visserijbeleid,“ aldus Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen van Greenpeace. “Dit is de laatste kans om de wereldwijde plundering van de oceanen een halt toe te roepen. Wij blijven actie voeren tegen dit soort monstertrawlers totdat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt.”

Actievoerders van Greenpeace hadden dinsdagmiddag in de haven van IJmuiden het schip de Maartje Theadora, een van Europa’s grootste vissersschepen van maar liefst 140 meter lang, aan de ketting gelegd.

Omdat dit soort industriële monstertrawlers in Europa niet meer genoeg kunnen vangen, vissen ze volgens Greenpeace met hun gigantische netten en high-tech sonarapparatuur nu ook alle vis weg voor de kleine lokale vissers in andere delen van de wereld, bijvoorbeeld in Afrika. Greenpeace vraagt staatssecretaris Henk Bleker ervoor te zorgen dat de overcapaciteit van de Europese vloot zo snel mogelijk wordt aangepakt.

'Het schip dat wij hebben tegengehouden vangt en verwerkt met gemak 200 ton vis per dag en blijft bovendien wekenlang op zee zodat gigantische hoeveelheden vis worden opgeslokt. Er zijn simpelweg te veel van dit soort enorme schepen voor te weinig vis', zegt Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen bij Greenpeace. 'Omdat de Europese zeeën nu bijna uitgeput zijn, verplaatsen deze enorme drijvende visfabrieken zich naar andere regio’s in de wereld. Europese overheden moeten de uit hun voegen gebarsten vissersvloot fors inkrimpen.'
Provincie:
Tag(s):