donderdag, 21. juni 2012 - 11:05

Greenpeace eist dat Shell afziet van olieboringen Noordpoolgebied

Den Haag

Greenpeace eist dat Shell vandaag nog afziet van de riskante olieboringen in het Noordpoolgebied. Actievoerders hebben aan het hoofdkantoor een spandoek bevestigd met de tekst: Stop Shell, bescherm de Noordpool.

De ingang van het hoofdkantoor in Den Haag wordt geblokkeerd met ijsblokken gevuld met milieuvriendelijke nepolie. Als Shell niet stopt met de boorplannen, ontstaat na het smelten van de ijsblokken als waarschuwing een olieramp op de stoep van het bedrijf.

Shell wil naar verwachting in de tweede week van juli starten met de olieboringen in het Noordpoolgebied. Een onderneming die volgens Greenpeace zeer riskant is, omdat het ijzige klimaat, de krachtige stormen en de geïsoleerde ligging van het gebied het praktisch onmogelijk maken om een olielek te stoppen of op te ruimen. Een olielek heeft dan ook dramatische gevolgen voor het leven rond de Noordpool.

“Het is van de zotte dat Shell, als medeveroorzaker van klimaatverandering, het smelten van de ijskappen ziet als nieuwe winstmogelijkheid in plaats van een sterke waarschuwing voor de wereld”, zegt campagneleider Rolf Schipper van Greenpeace. “Als Shell zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt, moet het bedrijf nu overstappen op schone energie uit wind, zon en waterkracht. Shell heeft een keus: het noordpoolgebied in de waagschaal stellen en bijdragen aan verdere klimaatverandering, of investeren in een schone toekomst."
Provincie:
Tag(s):