dinsdag, 31. januari 2012 - 17:59

Greenpeace houdt supertrawler vast in de haven van IJmuiden

IJmuiden

Actievoerders van Greenpeace hebben dinsdagmiddag in de haven van IJmuiden het schip de Maartje Theadora, een van Europa’s grootste vissersschepen van maar liefst 140 meter lang, aan de ketting gelegd.

Omdat dit soort industriële monstertrawlers in Europa niet meer genoeg kunnen vangen, vissen ze volgens Greenpeace met hun gigantische netten en high-tech sonarapparatuur nu ook alle vis weg voor de kleine lokale vissers in andere delen van de wereld, bijvoorbeeld in Afrika. Greenpeace vraagt staatssecretaris Henk Bleker ervoor te zorgen dat de overcapaciteit van de Europese vloot zo snel mogelijk wordt aangepakt.

'Het schip dat wij nu tegenhouden vangt en verwerkt met gemak 200 ton vis per dag en blijft bovendien wekenlang op zee zodat gigantische hoeveelheden vis worden opgeslokt. Er zijn simpelweg te veel van dit soort enorme schepen voor te weinig vis', zegt Pavel Klinckhamers, campagneleider oceanen bij Greenpeace. 'Omdat de Europese zeeën nu bijna uitgeput zijn, verplaatsen deze enorme drijvende visfabrieken zich naar andere regio’s in de wereld. Europese overheden moeten de uit hun voegen gebarsten vissersvloot fors inkrimpen.'
Provincie:
Tag(s):