maandag, 23. april 2012 - 9:49

Groene smurrie voor een beter milieu

Ede

Tientallen potjes groene smurrie staan klaar in groep 6 van CNS basisschool Cavaljé in Ede. Allemaal voor een beter milieu.

De klas van meester Duke doet mee aan een wetenschappelijk experiment over algen onder begeleiding van twee studenten van de CHE en het wetenschapsknooppunt Wageningen University. Erg interessant voor de kinderen. En de wetenschappers zijn er blij mee. Niet alleen wordt er meer bekend over algen. De studenten gebruiken de resultaten ook om een moderne leskist voor het basisonderwijs te ontwikkelen.

Woensdag 25 april krijgen de kinderen een passend klein college. In totaal worden meer dan 50 proefjes gedaan. De vensterbank in de klas staat vol met groene potjes. Al twee weken moeten ze letten op de groei en kleur van de algen. Ook gaan ze de algen mengen met allerlei stofjes. Elke dag maakt een groepje leerlingen observaties. Kijken wat er met de algen gebeurt en dan alles opschrijven in een logboek. Zo werken leerlingen van de Cavaljé bewust mee aan het creëren van een schoner milieu.

Waarom eigenlijk experimenteren met algen? Uit deze hele kleine plantjes kun je lipiden halen. Dat zijn vetten of vetachtige stoffen. Deze zijn te gebruiken voor de derde generatie biodiesel. De productie van deze biodiesel uit algen is CO2-neutraal. Dus een goede zaak voor de klimaatverandering. Het maken van biodiesel is nu nog duur. Maar aardolie wordt schaarser en in de toekomst ook steeds duurder. Dus zal biodiesel steeds belangrijker worden.

Ryan Koopman en Karen Vogel, beide CHE-Studenten uit Ede, creëren een lessenserie over de ontwikkeling van algen in opdracht van het wetenschapsknooppunt Wageningen University (WKWU). Dit lespakket is gericht op groep 6/7/8 uit het basisonderwijs. Samen nadenken, samen uitvoeren en samen onderzoeken zijn hierbij de drie uitgangspunten. Het WKWU wil wetenschappelijke kennis beschikbaar maken voor kinderen van het basisonderwijs. Het wetenschapsknooppunt is een samenwerkingsverband van wetenschappers, studenten van de CHE en basisscholen in de directe omgeving. CNS basisschool Cavaljé vindt het belangrijk dat kinderen al vroeg kennis maken met de wetenschap en milieuvraagstukken van de toekomst.
Provincie:
Tag(s):