vrijdag, 17. februari 2012 - 22:24

Groningen Airport Eelde verwelkomt eerste glijvlucht

Eelde

Op vrijdag 17 februari vond op Groningen Airport Eelde de eerste glijvlucht plaats, ook wel Continuous Descent Approach (CDA) genoemd.

Een CDA is een landingsprocedure waarbij de vliegtuigen in een glijvlucht de luchthaven naderen. Een glijvlucht is beter voor het milieu dan de huidige procedure waarbij toestellen stapsgewijs dalen tot het punt waar de eindnadering wordt ingezet. Bij de glijvluchtprocedure hoeven toestellen minder horizontaal te vliegen, wat brandstof scheelt. De procedure is bovendien aanmerkelijk stiller doordat kleppen in een later stadium worden gebruikt en de nadering met minder motorvermogen kan worden uitgevoerd.. Bovendien vliegt het toestel gemiddeld hoger. Groningen Airport Eelde is de eerste regionale luchthaven in Nederland waar dergelijke naderringen mogelijk zijn.

Dat glijvluchten hun duurzame status waar kunnen gaan maken, blijkt uit een studie uitgevoerd door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratium (NLR). In de studie werden de voordelen van glijvluchten bepaald voor types passagiersvliegtuigen die het meest voorkomen op Groningen Airport Eelde. Hieruit kwam naar voren dat geluidshinder tot 40% kan worden beperkt. Het brandstofverbruik kan tot 7% worden verminderd.
Provincie:
Tag(s):