zondag, 4. maart 2012 - 9:26

Grote brand verwoest voormalige manege

Valkenburg

Een voormalige manege aan de Plenkerstraat in Valkenburg is in de nacht van zaterdag op zondag verwoest door een grote brand. In eerste instantie werd gedacht dat er in de loods pallets met houtsnippers lagen opgeslagen, het bleek echter om versnipperde kunststof kratten te gaan.

De brandweer kon voorkomen dat een (leegstaande) woning die direct naast de loods ligt, verloren ging. De loods is totaal afgebrand.
De brand, die met vier blusvoertuigen uit Valkenburg, Heerlen en Hulsberg bestreden werd, zorgde voor een flinke rookontwikkeling in het centrum en omgeving van Valkenburg. Voortdurende metingen door de brandweer wezen uit dat er zich in de rook geen gevaarlijke concentraties gevaarlijke stoffen bevonden. Omdat rook bij veel inademing irritatie aan de luchtwegen kan veroorzaken en omdat er sprake was van stankoverlast, werd de omgeving geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. In verband met de rook werd besloten de horecagelegenheden in het centrum van Valkenburg om 02:30 uur te sluiten. Extra taxi’s werden opgeroepen om het uitgaanspubliek de gelegenheid te geven veilig thuis te komen. Een deel van de Plenkertstraat heeft enige tijd zonder stroom gezeten.

Om het blussen van de brand te vergemakkelijken werd na enige tijd besloten het puin met een shovel uit elkaar te trekken. De brand, die rond 23.00 uur begon, was om 04.30 uur meester. Het nablussen heeft nog enige uren in beslag nemen.

Een kleine aanbouw van de loods bleek asbest te bevatten. Dit is alleen op het eigen terrein vrijgekomen en zal door een gespecialiseerd bedrijf worden verwijderd. De oorzaak van de brand wordt door de politie onderzocht.
Provincie:
Tag(s):