zondag, 1. april 2012 - 12:51

Grote heidebrand bij Radio Kootwijk onder controle

Zondag 1 april brak er even na 11.00 uur een heidebrand uit in het gebied bij Radio Kootwijk. De brandweer schaalde fors op i.v.m. de droogte en de harde wind op de heide. in totaal werden er twee compagnies ingezet en diverse ondersteunende voertuigen.

Rond 14.45 uur was de brand onder controle en kon men beginnen met het nablussen van de brand. In totaal is er 100 hectare in vlammen opgegaan. Door de wind sloeg het vuur vanaf Radio Kootwijk over naar het schietterrein  Harskamp. De wispelturige wind bemoeilijkte het blussen flink. Ook voertuigen uit Zeist en Veenendaal werden gealarmeerd om te assisteren aan de zijde van het schietterrein. Echter bij aankomst bleken zij niet meer nodig.

Naast de grote inzet van de brandweer waren ook de boswachters van Staatsbosbeheer met velen ter plaatse. In de middag kwam ook de Mobiele Eenheid aan om afzettingen te bemannen en het gebied in de gaten te houden. De politiehelikopter heeft foto’s gemaakt en zette de kist tijdelijk aan de grond naast het COPI-terrein. Recherche was in het bos aanwezig om mensen te ondervragen.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Echter liet men wel weten dat brandstichting zeker voor de hand ligt. In het gebied van Radio Kootwijk en Hoog Soeren zijn afgelopen tijd al vaker bos- en heidebranden geweest. Staatsbosbeheer gaat er vanuit dat er door de brand diverse reptielen dood zijn gegaan. Ook vreest men dat er vogels die op dit moment aan het broeden zijn op de grond het niet allemaal hebben overleeft.
Provincie:
Tag(s):