vrijdag, 6. juli 2012 - 18:41 Update: 08-07-2014 0:49

Grotere kans op astma door slikken paracetamol

Utrecht

Hoe meer paracetamol kinderen slikken, hoe vaker zij astmatische klachten hebben. Dat blijkt uit nieuw Spaans onderzoek. Paracetamol is de meest gangbare behandeling van koorts bij kinderen. Onder kinderen is astma de grootste chronische ziekte, meldt het Astma Fonds (binnenkort Longfonds).

Kinderen die in hun eerste levensjaar waren behandeld met paracetamol hadden twee keer vaker dan normaal klachten, zoals piepende ademhaling en benauwdheid. Ook het gebruik van paracetamol in latere jaren verhoogt aanzienlijk (tot een factor 3) de kans op klachten bij jonge kinderen en jongeren. Er is volgens de onderzoekers een duidelijke relatie en het effect neemt toe als paracetamol vaker wordt gebruikt.

Onderzoekers en longartsen uit de Spaanse streek Galicië onderzochten 20.000 kinderen en jongeren, op zoek naar een relatie tussen het gebruik van paracetamol en hoe vaak astma voor komt onder kinderen. In ‘The European Journal of Public Health Advance Access’ beschrijven de onderzoekers hoe ze ook factoren mee wogen als ouders met astma of huisdieren.
Categorie:
Tag(s):