zondag, 6. mei 2012 - 18:22

Hanzefestival begint met historische optocht door binnenstad

Harderwijk

Tijdens de komende koopavond op vrijdag 11 mei trekt een bonte stoet door de Harderwijkse binnenstad. Allerlei personages uit de late middeleeuwen zorgen ervoor dat de Hanzetijd herleeft.

Deze historische ommegang is tevens de start van het tweede Harderwijker Hanzefestival. Op zaterdag 12 mei vinden de vele andere activiteiten in het kader van het festival plaats.

De belangrijkste figuren in de optocht zijn van adel. Zowel de hertog van Gelre als die van Beieren lopen mee, met hun gevolg. Deze en andere personages worden uitgebeeld door spelers van de stichting Levende Historie Harderwijk. Godelieve Vrijhof van deze stichting: ‘Onze mensen tonen een doorsnee van de middeleeuwse bevolking van Harderwijk. Alle rangen en standen doen mee.’

Team Eponata uit Hierden zorgt voor ridders en jonkvrouwen te paard. Trommelaars geven het looptempo van de stoet aan. Het belooft een fleurige en bezienswaardige optocht te worden. De Harderwijkse stadsomroeper Frans van den Bos leidt de historische ommegang. Ongetwijfeld is de vorige week benoemd junioromroeper ook van de partij.

De stoet vertrekt op vrijdagavond om acht uur vanaf de Smeepoortenbrink. De route is vervolgens: Smeepoortstraat — Kerkplein — Vijhestraat — Bruggestraat — Rabbistraat — Hoogstraat — Pasenstraat — Schapenhoek — Vischmarkt — Kleine Oosterwijck — Keizerstraat — Molenstraat — Grote Marktstraat — Kromhoutsteeg — Schoenmakerstraat — Wolleweverstraat — Markt — Donkerstraat. Tegen negen uur keert de optocht terug op de Smeepoortenbrink en wordt daar ontbonden. Kijk voor het volledige programma van het Hanzefestival op www.harderwijkhanzestad.nl.
Provincie:
Tag(s):