woensdag, 28. maart 2012 - 11:46

Hardere aanpak jongeren leidt tot meer crimineel gedrag

Den Haag

Uit onderzoek van de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) komt naar voren dat een zwaardere aanpak van jongeren die meer onderdrukt, eerder leidt tot méér in plaats van minder herhaling van crimineel gedrag. Dit melden verschillende media woensdag.

Om die reden is de RSJ heel kritisch over de plannen van staatssecretaris Teeven. In zijn nieuwe wetsvoorstel voor strafrecht van jongeren en jongvolwassenen komt Teeven onder meer met een langere duur van jeugddetentie (maximale duur van twee naar vier jaar). De RSJ zegt hierover in de media: ''Het voorstel van staatssecretaris Fred Teeven legt de nadruk op beveiliging van de samenleving en op vergelding voor 12- tot 18-jarigen. ''Nederland wordt daar niet veiliger van.''
Volgens de RSJ moet het wetsvoorstel niet worden ingevoerd.

De Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming pleit juist voor een apart strafrecht voor alle jongeren tussen de 18 tot 24 jaar, omdat uit wetenschappelijk onderzoek zou blijken dat de neuropsychologische ontwikkeling van jongeren tot hun 24ste doorgaat. Ook moet er volgens de raad meer aandacht komen voor de opvoeding en behandeling van 12- tot 18-jarigen. ''Dit betekent een snellere en consequentere aanpak, waardoor herhaling wordt teruggedrongen", aldus de Raad in de media.
Provincie:
Tag(s):