dinsdag, 1. mei 2012 - 11:54

Havens Moerdijk en Rotterdam gaan actief samenwerken

Rotterdam

Het Havenschap Moerdijk en het Havenbedrijf Rotterdam zetten de bestaande incidentele samenwerking om in een structurele samenwerking op commercieel en operationeel gebied.

Doel is de (inter)nationale concurrentiepositie van de twee havens te versterken. De directies van de twee organisaties ondertekenen daartoe vandaag, 1 mei, een overeenkomst.

Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam: “Samenwerking met Moerdijk past goed in onze strategie om met name de industriecomplexen van beide havens beter aan elkaar te koppelen en efficiënter met ruimte om te gaan.” Ferdinand van den Oever, directeur van het Havenschap Moerdijk: ”De samenwerking met Rotterdam biedt voor Moerdijk vooral kansen op het gebied van de verbindingen met het achterland en het versterken van deze satellietfunctie in de Vlaams-Nederlandse Delta.”

De samenwerking tussen de twee havens richt zich onder andere op het delen van kennis over marktontwikkelingen, milieu en duurzaamheid, veiligheid en management van het scheepvaartverkeer. Daartoe kunnen ook medewerkers tussen beide organisaties uitgewisseld worden. Ook zal Rotterdam, Moerdijk informatie leveren (ondermeer op het gebied van trendontwikkeling en groeiverwachtingen) voor bij het maken van een lange termijn visie van Moerdijk, de zogenoemde havenstrategie 2030. Concrete projecten zijn verder het samen opstellen van een achterlandstrategie, afstemming rondom het Logistiek Park Moerdijk, onderzoek naar extra pijpleidingen tussen beide havens en toepassing van het bestaande port community systeem Portbase in Moerdijk.

Rotterdam en Moerdijk werken nu ook al samen. Afgezien van het hanteren van hetzelfde zeehavengeld, is die samenwerking vooral incidenteel: soms wordt een klant doorverwezen of op een specifiek vakgebied kennis gedeeld. Met de nu gesloten samenwerkingsovereenkomst komt de samenwerking op een hoger plan.

De haven van Rotterdam is 10.500 ha groot en sloeg vorig jaar 435 miljoen ton goederen over. Moerdijk is 2.400 ha groot en sloeg vorig jaar 21,7 miljoen ton over. Het Havenbedrijf Rotterdam is een NV met de gemeente Rotterdam en het Rijk als aandeelhouders. Het Havenschap Moerdijk is een gemeenschappelijke regeling met de Provincie Noord-Brabant en de gemeente Moerdijk als deelnemers.
Provincie:
Tag(s):