woensdag, 8. augustus 2012 - 16:42

Helers gestolen schilderijen moeten 1 miljoen euro losgeld terugbetalen

Den Bosch

De rechtbank 's-Hertogenbosch heeft woensdag, in een zogenaamde ontnemingsprocedure, geoordeeld dat een Bossche vader en zoon nog ruim 800.000 euro aan de Staat moeten betalen. 'De 26-jarige zoon moet 404.000 euro betalen en de 58-jarige vader 400.000 euro', meldt de rechtbank woensdag.

Vooraf
De vader en zoon zijn in mei 2012 in hoger beroep veroordeeld voor hun aandeel in de heling van schilderijen en het witwassen van het geld, terwijl ze wisten dat de schilderijen gestolen waren uit het Frans Halsmuseum.

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch legde de beide mannen toen gevangenisstraffen op van drie jaar en negen maanden.

Hoogte ontnemingsvordering
Het staat voor de rechtbank vast dat de mannen wederrechtelijk verkregen voordeel hebben verkregen uit de heling en het witwassen. Volgens de rechtbank had de zoon een miljoen euro losgeld in ontvangst genomen voor de verkoop van de schilderijen.

Bij zowel de vader als de zoon is een deel van dat geld teruggevonden, te weten bij de vader 100.000 euro en de zoon 95.500 euro. De officier van justitie eiste van beide mannen een ontnemingsvordering van de niet teruggevonden overige 804.500 euro.

De advocaten van de mannen kwamen kort gezegd uit op lagere bedragen, omdat er naast de twee mannen in de strafzaak nog zes andere verdachten waren. Volgens de rechtbank is echter niet gebleken dat de anderen hebben gedeeld in de opbrengsten.
Provincie:
Tag(s):