zondag, 15. juli 2012 - 10:45

Herdenking eerste trein Auschwitz in Westerbork

Westerbork

Zondagmiddag wordt in Herinneringscentrum kamp Westerbork herdacht dat het 70 jaar geleden is dat de eerste Nederlandse Joden werden afgevoerd naar Auschwitz. Dit melden verschillende media zondag.

De eerste trein naar Auschwitz vertrok op 15 juli (ook een zondag) 1942. Het eerste transport vanuit Westerbork vervoerde 1132 mensen naar het vernietigingskamp in Polen. Onder hen waren 51 kinderen uit het weeshuis van het kamp.

Tijdens de herdenking zal premier Rutte een korte toespraak houden. Tevens zullen er filmbeelden worden getoond van een deportatie en er zullen dagboekfragmenten worden voorgelezen. Bij het monument van De 102.000 Stenen op de voormalige appelplaats van het kamp is een expositie ingericht met foto's van de eersten gedeporteerden.

In totaal zouden er 107.000 Joden, 245 Sinti en Roma, en enkele tientallen verzetsstrijders door de Duitse bezetters gedeporteerd. Ze gingen niet alleen naar Auschwitz maar ook naar andere concentratie- en vernietigingskampen. Slechts 5.000 overleefden de oorlog; onder hen acht mannen van het eerste transport.
Provincie:
Tag(s):