maandag, 9. april 2012 - 8:51

Herdenking schietdrama winkelcentrum de Ridderhof

Alphen aan den Rijn

Maandag 9 april, precies een jaar nadat schutter Tristan van der V. zes mensen doodde in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, werd stilgestaan bij dit schietdrama.

Bij de herdenking waren overlevenden, nabestaanden, het stadsbestuur en andere belangstellenden aanwezig. Zowel burgemeester Bas Eenhoorn als de voorzitter van de winkeliersvereniging hielden een toespraak.

Na de officiële herdenking werd een gedenkplek onthuld. In het winkelcentrum werd een gedenkteken onthuld in de vorm van een glazen plaat. Buiten is een herdenkingsplek gemaakt met een ronde bank en een magnolia-boom. In de bank staan de namen van de doden gegraveerd. Liesbeth List zong het nummer 'Heb het leven lief'. Hierna werden bloemen gelegd bij het gedenkteken.

Buiten het winkelcentrum konden belangstellenden via grote tv-schermen de herdenking volgen.

Om 13.30 uur startte een gebedsdienst die het thema 'Om niet te vergeten' heeft gekregen. Voor mensen die hulp nodig hebben bij de verwerking waren zorgverleners beschikbaar.

Vorig jaar doodde Tristan van der V. zes mensen. Zestien mensen raakten gewond door kogels van de dader, maar daarnaast vielen nog tientallen gewonden door bijvoorbeeld rondvliegend glas. Een aantal mensen wist zichzelf in veiligheid te brengen. Uiteindelijk pleegde van der V. zelfmoord bij de kassa's van een supermarkt.
Provincie:
Tag(s):